Hlavní obsah

Biden pod palbou. I od rodičů padlých

Právo, ČTK, BBC, mcm, vpl

Americký prezident Joe Biden svým úterním vystoupením, v němž stažení z Afghánistánu označil za „ohromný úspěch“ a za „největší evakuaci v dějinách“, své kritiky nezbrzdil.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Joe Biden odpovídá na otázky po atentátu v Kábulu

Článek

Kevin McCarthy, vůdce republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů, se nechal slyšet, že považuje evakuaci za „pravděpodobně největší selhání americké vlády ve vojenské oblasti“ za jeho života.

Republikáni nyní chtějí od vlády zprávu, kolik Američanů zůstalo v Afghánistánu a kolik tamních lidí si požádalo o vízum udělované těm, kdo pracují pro americkou vládu.

„Doufám, že shoříš v pekle!“

Velké napětí panovalo i při Bidenově setkání s pozůstalými po 13 amerických vojácích zabitých minulý čtvrtek v Kábulu. Ačkoli je prezident často chválen za svou schopnost citlivě hovořit o zármutku, událost neproběhla hladce, sdělila v úterý BBC.

Tálibán se označil za vítěze války, chce dobré vztahy s USA

Svět

Emotivní scénu na letecké základně Dover popsal Mark Schmitz, otec dvacetiletého Jareda Schmitze, pro deník The Washington Post. Řekl, že jej rozrušilo, když se zdálo, že Biden se dívá na hodinky a neurčitě odpovídá na otázku, zda si zapamatuje ty, kdo byli zabiti v Kábulu.

„Řekl jsem mu: ,Nikdy na to jméno nezapomeňte. Nikdy nezapomeňte na tu tvář. Nikdy nezapomeňte na jména těch dalších dvanácti a věnujte trochu času tomu, abyste se seznámil s jejich příběhy,‘,“ řekl Schmitz a dodal, že Bidenovi se to vůbec nelíbilo.

Jemu se zase nelíbila prezidentova slova. „Když pořád mluvil jen o svém synovi, tak (...) prostě jsem o to ztratil zájem. Víc jsem myslel na svého syna než na to, co bylo s ním a jeho synem. Nechci prezidenta urazit, ale nepřišlo mi vhodné věnovat tolik času jeho synovi,“ dodal. Jiní přítomní si stěžovali, že setkání bylo „zaranžované a mělké“. Jedna z přítomných pak na Bidena podle listu The Independent vykřikla: „Doufám, že shoříš v pekle. Byl to můj bratr!“

Neobyčejný úspěch, ohodnotil Biden evakuaci z Afghánistánu

Amerika

Kathy McCollumová, matka 20letého Ryleea McColluma, prezidenta dokonce obvinila v rádiu, že „zabil jejího syna“. Bidena v něm označila za „bezduchého dementního šmejda“. Tvrdila, že její syn měl vysoké IQ a mohl v armádě dosáhnout lecčeho. „Nikdy by mě ani ve smrti nenapadlo, že zemře pro nic. Za Trumpa by se to nikdy nestalo,“ dodala.

Shane Chappellová si chce vzít svou zemi zpátky

Shane Chappellové, další ženě, která přišla o syna, Facebook zablokoval účty na Facebooku a Instagramu, protože zveřejňovala „pobuřující“ příspěvky o Bidenovi. BBC připomněla, že Cindy Sheehanová, jejíž syn padl v Iráku za vlády prezidenta George W. Bushe, zřídila před Bílým domem protiválečný protestní tábor.

Zdá se, že se Chappellová vydá podobnou cestou. Na sociálních sítích napsala, že až pohřbí syna, pojede do Washing­tonu, aby vystoupila proti Bidenovi. „Je čas ukázat, kolik nás je, a vzít si naši zemi zpět,“ zdůraznila na Facebooku.

Reklama

Výběr článků

Načítám