Hlavní obsah

Neobyčejný úspěch, ohodnotil Biden evakuaci z Afghánistánu

Aktualizováno

Evakuace z Afghánistánu byla neobyčejným úspěchem. Do bezpečí bylo převezeno dvakrát více lidí, než odborníci původně očekávali, prohlásil dnes americký prezident Joe Biden při vystoupení v Bílém domě k situaci v Afghánistánu.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden shrnul evakuaci z Afghánistánu v úterním projevu

Článek

Američané a jejich spojenci v noci na úterý po 20 letech ukončili své působení v Afghánistánu, kde po překvapivé a bleskové ofenzivě převzalo moc radikální islamistické hnutí Tálibán. Za dva týdny evakuací z kábulského letiště odcestovalo 123 000 lidí, občanů západních zemí i jejich afghánských spolupracovníků.

Zázrak na poslední chvíli. Slováci chválí elitní vojáky za statečnou evakuaci afghánských dětí

Evropa

Evakuace z Afghánistánu je podle slov prezidenta Bidena "největší evakuace v dějinách". Žádná jiná země podle něj nikdy nepřepravila vzduchem větší množství obyvatel jiné země. Šéf Bílého domu vyzdvihl přínos americké armády, diplomatů a zdravotníků, kteří podle něj odvedli skvělou práci s cílem pomoci ostatním. Připomněl také 13 amerických obětí z posledních dní.

Čas ukončit válku

Po dvaceti letech "byl čas ukončit tuto válku," prohlásil Biden. V zemi podle informací zpravodajců zůstává ještě asi 100 až 200 Američanů, kteří se tam rozhodli zůstat. Mnozí z nich na místě založili rodinu a mají silné vazby. Pokud by však změnili názor a rozhodli se z Afghánistánu odejít, Spojené státy jim vždy pomůžou, ujistil je prezident.

Foto: Us Army, Reuters

Generálmajor Chris Donahue se stahuje z Afghánistánu

Dnešní termín ukončení evakuací nebyl samoúčelný a měl podle Bidena posloužit k záchraně lidských životů, převozy do bezpečí budou pokračovat i nadále.

Obrázek místo tisíců slov. Pentagon ukázal ústup posledního amerického vojáka

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám