Hlavní obsah

Babiš jednal s Trumpem v Bílém domě

Právo, Tomáš Reiner, Washington

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidenta Spojených států po osmi letech navštívil v Bílém domě český premiér. Andreje Babiše s manželkou Monikou v něm uvítal Donald Trump s chotí Melanií. Jednání trvalo hodinu a deset minut a Babiš o něm prohlásil, že bylo otevřené a probíhalo v dobré náladě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Babiš jednal s Trumpem v Bílém doměVideo: AP

 
Článek

Trump při uvítání Babiše a jeho manželky Moniky několikrát zopakoval, že Česká republika je skvělá a silná a inovativní země se silnou armádou, velkým potenciálem a dobrou schopností bojovat proti kybernetickým hrozbám.

Babiš poděkoval za přijetí a návštěvu označil za velkou čest. USA jsou podle něj velkým spojencem ČR. Premiér zmínil americkou pomoc při vzniku Československa před sto lety a připomněl, že se schůzka koná v den narození prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, který měl americkou manželku.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

První dáma USA Melania Trumpová (vlevo) s manželkou českého premiéra Monikou Babišovou vstupují do Bílého domu

Babiš chce udělat ČR velkou

„Pane prezidente, sledoval jsem váš projev o stavu unie a zcela rozumím vaší snaze obnovit velikost Ameriky, já chci totéž učinit s Českou republikou,“ prohlásil Babiš. Hovořil o tom, že uplynulo 20 let od vstupu ČR do NATO, kde jsou oba státy spojenci v boji proti terorismu. Vzájemný obchod podle Babiše kvete a je příležitost společné vztahy dál rozvíjet.

Trump zakončil uvítání zopakováním pochvaly ČR jako skvělé země se skvělými lidmi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Andrej Babiš přijíždí do Bílého domuVideo: AP

Babiš chce navázat osobní kontakt

„Podle mě je nejdůležitější, abych navázal s prezidentem Trumpem osobnější kontakt,“ objasňoval ve středu Babiš, jaká má očekávání, a dodával, že osobní vztahy jsou vždy důležité jak v politice, tak byznysu. „O to se snažím i v rámci Evropské rady s ostatními premiéry, aby člověk mohl, když je potřeba, mít možnost zavolat, protože ten protějšek si vás dobře pamatuje,“ poznamenal.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Americký prezident Donald Trump přivítal v Bílém domě českého premiéra Andreje Babiše

Po setkání, naplánovaném na dvacet minut, se obě dámy vypravily do západního křídla a k Trumpovi s Babišem se připojili další delegáti, aby zasedli k bilaterálnímu jednání plánovanému na zhruba 40 minut.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš a prezident USA Donald Trump v Oválné pracovně Bílého domu

Na české straně to byl velvyslanec v USA Hynek Kmoníček, šéfka Úřadu vlády Tünde Barthová, bývalý velvyslanec ČR při NATO a EU Martin Povejšil, jenž nyní jako náměstek vede bezpečnostní sekci ministerstva zahraničí, náměstek ministra obrany pro řízení sekce obranné politiky a strategie Jakub Landovský, zástupce velvyslance ve Washingtonu Zdeněk Beránek a premiérův poradce Vladimír Vořechovský.

Trumpa oproti tomu doplnily naprosté špičky jeho administrativy - viceprezident Mike Pence, šéf diplomacie Mike Pompeo, poradce pro národní bezpečnost John Bolton a ministr pro energetiku Rick Perry. A chybět nebude ani velvyslanec v ČR Stephen King.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Monika Babišová na vyhlašování ocenění Women of Courage Awards ve Washingtonu

Obchod a obrana

Babiš avizoval škálu témat na pořadu od obchodní po obrannou spolupráci. Podle premiéra je třeba vrcholným představitelům USA ukázat, že Česká republika má jasnou vizi, kterou navenek aktivně prosazuje.

„I když jsme malá země, určitě to neznamená, že bychom nemohli hrát stále větší roli v Evropě. Myslím, že ji hrajeme, že máme svoje představy, a v tomhle směru je to restart našich vztahů s USA,“ shrnul před jednáním český premiér.

Oba politici se potkali už dříve, loni v červenci na summitu NATO v Bruselu a v listopadu pak v Paříži během oslav výročí konce první světové války. Až do čtvrtka si ale vyměnili jen pár krátkých replik.

Za Česko byl v Bílém domě naposledy v roce 2011 premiér Petr Nečas na pozvání Baracka Obamy.

Reklama

Výběr článků

Načítám