Hlavní obsah

Babiš daruje Trumpovi pistoli CZ 75 s rokem narození amerického prezidenta

Právo, Aleš Fuksa

Legendární pistoli CZ 75 vyrobenou v České zbrojovce Uherský Brod daruje premiér Andrej Babiš americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi během své návštěvy Bílého domu. Je to jeden ze sta kusů unikátní série CZ 75 Republika zhotovené k příležitosti stého výročí vzniku Československé republiky.

Foto: Česká zbrojovka Uherský Brod

Limitovaná série pistolí CZ 75 Republika, kterou Česká zbrojovka vyrobila ke stému výročí vzniku Československé republiky.

Článek

Tento konkrétní kousek má i své jedinečné výrobní číslo, a to rok narození amerického prezidenta. Na pistoli je vyryto označení CSR - 1946. Na výrobu Česká zbrojovka použila, stejně jako u dalších 99 kusů, mimo jiné i čtyřiadvacetikarátové zlato.

Použilo se při obrysech rámu a závěru zbraně a při spoušti, kohoutku, zásobníku a na dalších částech pistole. Ze zlata je na zbrani také malý znak Republiky československé z let 1920 až 1938.

Americký prezident pistoli od premiéra obdrží v originální dřevěné kazetě s věnováním. Její víko zdobí plastická řezba lipové ratolesti, která obklopuje československý velký státní znak z období první republiky. Do víka je zasazen portrét prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Premiér dlouho zvažoval, jaký dárek Donaldu Trumpovi při své návštěvě předá. O pomoc požádal i veřejnost, která mu dávala tipy prostřednictvím sociální sítě. Andrej Babiš je teprve šestým českým premiérem, kterého americký prezident pozval do Bílého domu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám