Hlavní obsah

Hynek Kmoníček

Foto: Petr Hloušek, Právo
Článek

Kmoníček je český diplomat a bývalý ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky. Dříve zastával funkci velvyslance v Austrálii, Indii a dalších zemích. V roce 2017 se stal velvyslancem České republiky v USA.

Kmoníček se narodil 22. října 1962 v Pardubicích. V roce 1986 vystudoval Pedagogickou fakultu v Českých Budějovicích a dalších pět let strávil studiem anglického a arabského jazyka na Univerzitě Karlově v Praze.

V letech 1994 až 1995 absolvoval během stipendijního pobytu postgraduální studium moderní historie Blízkého východu, hebrejštiny a arabštiny na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě.

Od roku 1995 pracoval jako referent v odboru Blízkého východu a Afriky na Ministerstvu zahraničních věcí a poté působil v letech 1997 až 1999 jako ředitel odboru.

V témže roce povýšil na vrchního ředitele sekce Asie, Ameriky a Afriky.

V letech 1999 až 2001 zastával funkci náměstka ministra Jana Kavana (ČSSD) se specializací na mimoevropské země.

Následujících pět let působil jako velvyslanec České republiky při OSN v New Yorku a poté mezi lety 2006 a 2009 jako velvyslanec ČR v Indii, Bangladéši, Nepálu, na Maledivách a Srí Lance.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hynek Kmoníček na archivní fotografii

Do širšího povědomí české veřejnosti se dostal, když se stal jako první v historii prvním českým předsedou rozpočtového výboru Valného shromáždění OSN a také v souvislosti s úspěšným vyřešením případu zadržení českých entomologů v Indii v roce 2008.

Velvyslanec v Austrálii

Od roku 2009 do července 2010 byl náměstkem ministra zahraničních věcí Jana Kohouta pro otázky právní a konzulární a aktuální politické otázky. Po nástupu Karla Schwarzenberga na místo ministra zahraničních věcí byl Kmoníček, jako člen ČSSD, z funkce odvolán a poslán jako velvyslanec do Austrálie.

Podle novináře Martina Schabua měl Schwarzenberg z Kmoníčka obavy, proto jej poslal až do Austrálie. Jeden ze Schwarzenbergerových podřízených měl navíc zmiňovanému redaktorovi podat vysvětlení: „Kmoníček v sobě živí energii na pomstu za to, že byl exkomunikován do Austrálie, přičemž i kníže to komentoval tak, že zkrátka žádnou vzdálenější ambasádu nemáme, ale kdyby byl zastupitelský úřad na Marsu, byl by Kmoníček delegován právě tam.“

28. března 2013 jej prezident Miloš Zeman jmenoval do funkce ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva prezident Miloš Zeman, mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček a ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček.

Velvyslanec v USA

Na konci roku 2015 jej schválila česká vláda jako velvyslance ČR v USA. Během své návštěvy Spojených států v září 2016 představil prezident Miloš Zeman Kmoníčka jako nového velvyslance. Porušil tím ale pravidla diplomacie, běžně se totiž jméno nového ambasadora zveřejňuje až poté, co jej přijme hostitelská země. Několik politiků si neodpustilo komentář o nezdvořilém chování prezidenta.

1. března 2017 byla Kancelář prezidenta republiky informována, že byl Kmoníčkovi udělen agrément (souhlas hostitelské země). O čtrnáct dní později Kmoníček do USA odletěl a ještě týž den ho ve funkci ředitele zahraničního odboru nahradil Rudolf Jindrák.

Hynek Kmoníček byl několikrát ženatý a má čtyři děti - jednoho syna a tři dcery. V roce 2014 se k Ústavnímu soudu (ÚS) dostala jeho stížnost proti odmítavému postoji soudů na snížení výživného, které platil na dvě ze svých dětí.

O snížení alimentů požádal Kmoníček poté, co opustil post velvyslance v Austrálii a nastoupil na Hrad, kvůli čemuž mu prý poklesly příjmy a údajně mu hrozil i osobní bankrot. ÚS označil stížnost za zjevně neopodstatněnou a matka dětí komentovala návrh na snížení výživného vzhledem k postavení jejich otce za nedůstojný.

Články k tématu

Kmoníček bude velvyslancem ve Vietnamu

Českým velvyslancem v Hanoji se stane končící ambasador ve Spojených státech Hynek Kmoníček. Ve čtvrtek to sdělilo ministerstvo zahraničí. V USA Kmoníčka...

Kmoníček předal Trumpovi pověřovací listiny

Nový český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček předal v pondělí ve Washingtonu pověřovací listiny americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Kmoníček to oznámil na...

Kmoníček neuspěl ve sporu o výživné na děti

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček neuspěl u Ústavního soudu (ÚS) se stížností proti odmítavému postoji soudů na snížení...