Hlavní obsah

Schůzku Babiše s Trumpem hodnotí politici jako úspěch. I ti opoziční

Právo, kab, tin

Čtvrteční schůzka českého premiéra Andreje Babiše a amerického prezidenta Donalda Trumpa je úspěch a ukazuje na dobré vztahy obou zemí. S menšími výhradami se v tom shodují představitelé všech politických stran oslovení Právem.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Prezident Donald Trump s manželkou Melanií přivítali v Bílém domě premiéra Andreje Babiše a jeho ženu Moniku.

Článek

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) jednání mezi Babišem a Trumpem komentoval na Twitteru slovy: „Je to důkaz, že vztahy ČR s USA jsou skvělé a naše pozice v mezinárodní politice je sebevědomá a oceňovaná.“

„Schůzka českého premiéra s prezidentem USA, a to říkám jako opoziční politik, je úspěch sám o sobě. Témata schůzky byla zajímavá a uvidíme, zda se z toho v ČR vyvodí konkrétní důsledky,“ řekl Právu europoslanec ODS a lídr kandidátky do eurovoleb Jan Zahradil.

„Já vnímám jako pozitivní, že návštěva přispívá tomu, abychom předešli obchodním válkám mezi EU a USA. Chyběla mi tam zmínka o klimatické politice, pan prezident Trump je v tom zpátečnický a Evropa by potřebovala, aby s ní USA držela krok,“ řekl Právu pirátský poslanec Mikuláš Peksa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Babiš jednal s Trumpem v Bílém doměVideo: AP

Podle poslance Jiřího Dolejše (KSČM) podal premiér Babiš informace o schůzce spíše v obecné rovině. „Považuji za výrazný moment upozornění pana prezidenta Trumpa, že střet o cla bude mít v Evropě dopady, a že by se měl odložit za horizont eurovoleb,“ řekl Právu Dolejš.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se domnívá, že schůzka dopadla dobře. „Je to potvrzení vynikajících česko-amerických vztahů. Očekávání byla naplněna,“ řekl Právu.

Pochvala dárku

Dar, který Babiš Trumpovi přivezl, byl podle Hamáčka dobře zvolen. Ocenil ho i lidovec Ondřej Benešík.

„Česká zbrojovka je v USA velmi úspěšná, je to známá značka, patří to k tomu nejlepšímu, co Česká republika ve Spojených státech nabízí. Kombinace originálního českého produktu ve vazbě k výročí republiky a pozici české zbrojovky na americkém trhu byla správná,“ dodal.

Foto: Česká zbrojovka Uherský Brod

Limitovaná série pistolí CZ 75 Republika, kterou Česká zbrojovka vyrobila ke stému výročí vzniku Československé republiky.

„Co mě zklamalo, tak jsou informace ohledně důležitých témat. Jako je energetika, bezpečnost a obrana. Myslel jsem, že na to bude klást větší důraz. Co mě potěšilo, tak je ten dárek. Je to zajímavý dárek, i když možná trošku kontroverzní. Kdyby pan premiér přivezl český křišťál z našich skláren, tak je to možná lepší,“ podotkl Benešík.

„Pan premiér s panem prezidentem strávili půl hodiny, takže konkrétně nemohli projednat vůbec nic. Přesto byla jejich schůzka nesmírně důležitá, protože ukazuje na velmi dobré vztahy mezi oběma zeměmi,“ řekl Právu předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Je evidentní, že z toho vyšla dvě zásadní témata, a to je energetická bezpečnost, která pana prezidenta Trumpa zajímala nejvíc, a potom kybernetická bezpečnost. To byla nejzásadnější témata. Ta ostatní nebyla úplně jasná. Ani pozvání do ČR. Prezident Trump neřekl, že přijede,“ komentoval schůzku pro Právo šéf STAN Petr Gazdík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám