Hlavní obsah

Amerika povolala velvyslance z Moskvy zpět do USA

Washington
Aktualizováno

Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že se tento týden do Spojených států na konzultace vrátí velvyslanec v Rusku John Sullivan. Ten přitom ještě před pár hodinami odmítl podobně laděnou „radu” Moskvy uposlechnout. Rusko povolalo svého velvyslance ve Washingtonu již v březnu.

Foto: Profimedia.cz

Americký velvyslanec v Moskvě John Sullivan

Článek

Minulý týden vyhostilo Rusko deset amerických diplomatů jako odvetu za podobný krok Washingtonu. Putinův poradce pro zahraniční politiku Jurij Ušakov následně „doporučil” americkému velvyslanci, aby odjel do Washingtonu na konzultace.

To Sullivan odmítl, podle pondělní zprávy serveru Axios měl dokonce říct, že pokud ho Rusko chce dostat pryč, bude ho muset přinutit.

Reakce Kremlu: Česko se svými nepředvídatelnými akcemi chce podobat USA

Evropa

Okolnosti se ale zřejmě změnily. Americká diplomacie na svých oficiálních stránkách uvedla, že se Sullivan tento týden na konzultace přeci jen vrátí. „Zpět do Moskvy odcestuje v následujících týdnech,” řekla mluvčí ministerstva.

Sankce, provokace i povídání o klimatu

Zatím není jasné, proč přesně k tomuto rozhodnutí došlo. Sullivan krok vysvětluje potřebou seznámit se s novými kolegy z nastoupivší administrativy a přáním vidět po roce rodinu.

Reakce Kremlu: Česko se svými nepředvídatelnými akcemi chce podobat USA

Evropa

Jak Rusko, tak USA budou mít tedy nyní vzájemné ambasády bez svého nejvyššího diplomata. Rusko svého velvyslance ve Washingtonu povolalo zpět už v březnu poté, co šéf Bílého domu Biden označil Putina za „zabijáka”.

Spojené státy na Rusko uvalily sankce, zároveň ale zrušily plavbu válečných lodí do Černého moře. Vyslání amerických torpédoborců mělo být reakcí na stupňující se napětí na rusko-ukrajinské hranici, kde Rusko shromažďuje svá vojska.

V neděli pak ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že za obviněním z podílu ruských tajných služeb na výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích vidí americký vliv. Vyhoštění 18 ruských diplomatů z Česka označili Rusové za provokaci a reagovali odvetou v podobě dvaceti vyhoštěných pracovníků české ambasády v Moskvě, včetně druhého nejvýše postaveného představitele v zemi, zástupce velvyslance.

Biden Kremlu: Nadešel čas zklidnit

Amerika

V pondělí ale Putin přijal Bidenovu pozvánku na čtvrteční klimatickou konferenci. Účastníků bude přes 40, včetně evropských lídrů nebo čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Americká administrativa se současně snaží domluvit místo a čas pro  speciální summit obou státníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám