Hlavní obsah

Hamáček míří do Strnadovy zbrojovky. Bude ředitelem pro vnější vztahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý předseda ČSSD a exministr vnitra Jan Hamáček nastupuje do zbrojařsko-průmyslového holdingu Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada. Bude ředitelem pro vnější vztahy. Firma to ve čtvrtek oznámila v tiskové zprávě.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Jan Hamáček

Článek

Hamáček se obrannému průmyslu věnuje od svého odchodu z politiky. Post šéfa ČSSD (nyní SOCDEM) opustil po neúspěšných volbách v roce 2021, kdy se strana nedostala do Sněmovny. Od té doby působí jako viceprezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR a je místopředsedou Sekce obranného průmyslu Hospodářské komory ČR.

Holding má podle místopředsedy představenstva a výkonného ředitele CSG Davida Choura výrobní společnosti na třech kontinentech, zároveň pracuje na akvizičních projektech zejména v Evropě a USA.

„V souvislostí s tím vznikla potřeba, aby oblast vnějších vztahů CSG zastřešil specializovaný manažer. Proto jsme zřídili pozici ředitele vnějších vztahů, kterou obsadil Jan Hamáček. Jsme rádi, že se nám podařilo do týmu získat osobnost s obrovskými zkušenostmi v české i zahraniční politice, která disponuje jak znalostmi průmyslu, tak vynikajícími vztahy s veřejným sektorem,“ uvedl Chour.

Americký senátor požaduje pozastavit prodej amerických zbrojovek české CSG, považuje ji za rizikovou

Amerika

Hamáček dodal, že s CSG spolupracoval vzhledem ke svým funkcím v oborových organizacích či jako konzultant již před svým nynějším nástupem na pozici. „Bylo fascinující sledovat přerod CSG v globálního hráče, který získává do svého portfolia významné společnosti v Itálii, Španělsku či USA. Jsem hrdý na to, že se stávám součástí týmu CSG a můžu jí pomáhat v dalším rozvoji,“ dodal Hamáček.

Nyní bude jeho úkolem zastřešovat vztahy CSG s asociacemi i vládními institucemi, zastupovat holding v podnikatelských delegacích či monitoring regulace a legislativy ve vztahu k oborům, v nichž firmy ze skupiny působí.

Skupina Czechoslovak Group vlastněná podnikatelem Michalem Strnadem má výrobní podniky v Česku, na Slovensku, v Itálii, Španělsku, Indii, Velké Británii či USA. Mezi firmy spadající do skupiny, kterých je více než 100, patří například kopřivnická automobilka Tatra Trucks, italský výrobce malorážové munice Fiocchi, zbrojařský podnik Excalibur Army, výrobce brzdových systémů DAKO CZ v Třemošnici nebo společnost Eldis zaměřující se na výrobu radarů.

V podnicích začleněných do skupiny CSG a v propojených firmách pracuje přes 10 000 zaměstnanců. Hrubý provozní zisk (EBITDA) holdingu v roce 2022 meziročně stoupl na více než dvojnásobek a činil zhruba 5,62 miliardy korun. Tržby skupiny podle konsolidovaných výsledků předloni vzrostly o tři čtvrtiny na bezmála 25 miliard korun.

Miliardář Strnad kupuje největšího amerického výrobce malorážkové munice

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám