Hlavní obsah

Američtí senátoři napodruhé schválili šéfa CIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký Senát v pondělí večer potvrdil jasnou většinou nominaci Mikea Pompea do funkce ředitele mocné Ústřední zpravodajské služby (CIA). Uvedla to agentura Reuters. První páteční schvalování zablokovala opozice.

Foto: ČTK/AP

Mike Pompeo povede CIA.

Článek

Demokratičtí senátoři v pátek protestovali proti podle nich příliš rychlému potvrzování kandidátů nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Vzepřeli se zvlášť proti potvrzení Pompea do funkce ředitele CIA a požadovali, aby bylo na „prověření a diskusi” ohledně Pompeovy nominace vyčleněno více času.

Pompeo, který se hlásí k republikánskému konzervativnímu hnutí Tea Party, zasedá od roku 2011 ve Sněmovně reprezentantů USA za stát Kansas. Proslul jako kritik mezinárodní dohody s Íránem o jeho jaderném programu a v Kongresu hlasoval proti ujednání.

Také se vyjadřuje tvrdě vůči Rusku. Podle něj je zcela jasné, že se Rusko snažilo ovlivnit americké prezidentské volby. Moskva vtrhla na Ukrajinu a okupuje její území, ohrožuje Evropu a „nedělá nic”, aby pomohla porazit hnutí Islámský stát, řekl Pompeo nedávno senátnímu výboru pro kontrolu zpravodajských služeb.

Pompeo podle agentury AP povede CIA v kritické době pro národní bezpečnost, kdy tradičně nestranná agentura byla vržena do politické arény. Trump se v minulých měsících rád vyjadřoval k činnosti CIA, často kriticky. Podle stanice BBC bude prvořadým úkolem Pompea vytvořit účinný vztah mezi CIA a Trumpem.

Nominace Tillersona prošla

Ještě předtím zahraniční výbor amerického Senátu schválil nominaci bývalého šéfa ropné firmy Exxon Mobil Rexe Tillersona na post hlavy americké diplomacie. Nominace prošla ve výboru těsným poměrem jedenácti ku deseti hlasům.

Pro Tillersona hlasovali všichni přítomní republikáni, proti byli všichni opoziční demokraté. Konečné rozhodnutí je na celém Senátu, který nominaci podle komentářů nejspíš také schválí. Termín hlasování Senát zatím neupřesnil.

Nový republikánský prezident Donald Trump si vybral za ministra zahraničí Tillersona, přestože bývalý šéf Exxonu i mezi republikány čelí kritice, že udržoval v nedávné minulosti s Ruskem přátelské vztahy a od prezidenta Vladimira Putina dokonce dostal řád.

Velký kritik Tillersona floridský republikánský senátor Marco Rubio ale řekl, že bude Trumpovu volbu respektovat. Rubio změnil postoj krátce poté, co Tillerson Rusko označil za hrozbu a zábor Krymu za protiprávní akci. „Přes mé výhrady podpořím Tillersonovu nominaci ve výboru a v celém Senátu," řekl podle agentury AP Rubio, který měl s Tillersonem při jeho slyšení před výborem začátkem měsíce ostrou výměnu názorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám