Hlavní obsah

Americký Senát schválil Trumpovu reformu daní, kvůli změnám ale musí zpět do sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Senát amerického Kongresu schválil ve středu ráno konečnou verzi daňové reformy, protože v ní ale provedl další úpravy, musí pozměněnou verzi ještě jednou schválit Sněmovna reprezentantů. Ta o ní má hlasovat ještě dnes. Pokud bude schválena, jak se čeká, půjde o zatím největší úspěch administrativy Donalda Trumpa.

Foto: Mike Segar , Reuters

Budova Kapitolu

Článek

„V tomto hlasování je 51 ano a 48 ne,“ řekl viceprezident Mike Pence po hlasování v Senátu. „Zákon o snížení daní a pracovních místech prošel,“ oznámil Pence.

Pro reformu tak hlasovalo všech 51 republikánských senátorů, proti naopak byli všichni zúčastnivší se demokratičtí senátoři. Těsně před hlasování křičeli podle BBC před Kapitolem demonstrující odpůrci „kill the bill (zařízněte ten zákon)“.

Kritici zákonu vytýkají, že je výhodný hlavně pro velké boháče. Republikáni namítají, že snížení daní pro firmy, malé podniky a jednotlivce napomůže ekonomickému růstu. „Dnes vracíme lidem jejich peníze. Jsou to ostatně jejich peníze,“ řekl předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan po hlasování ve sněmovně.

Sněmovna reprezentantů úpravu daňového systému schválila v úterý 227 hlasy proti 203. Senát ale musel reformu mírně pozměnit, aby neporušovala senátní pravidla o rozpočtu.

„Hrozná legislativa,” tvrdí demokraté

Předseda demokratické menšiny v senátu Chuck Schumer už varoval republikány, že by za „hroznou legislativu mohli zaplatit cenu už příští rok ve volbách do sněmovny a do Senátu”.

Jde o nejrozsáhlejší daňovou reformu ve Spojených státech za více než 30 let. Kromě omezení daní pro firmy na 21 procent z 35 také snižuje dědickou daň a daně ze zisků v zahraničí. Ve skutečnosti ale činila daň kvůli množství výjimek 22 procent. Zákon ruší osvobození od daně při ročním příjmu do 4050 dolarů.  Nejvyšší daně, tedy 37 procent, platí jednotlivci s ročním příjmem nad 500 000 dolarů (10,9 miliónu korun). Nejnižší, desetiprocentní sazba u jednotlivců platí pro roční příjmy do 9525 dolarů (207 000 korun). Nový zákon téměř zdvojnásobuje možnost odpočtů a vzroste i sleva na dítě.

Nadstranický společný daňový výbor varoval, že zákon prohloubí během deseti let stávající deficit o dalších 1,4 biliónu dolarů. V současnosti činí americký rozpočtový schodek přibližně 20 biliónů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám