Hlavní obsah

„Potlačujete konkurenci.“ Čína se naváží do USA kvůli zákazu TikToku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Kongres používá národní bezpečnost jako záminku ke snižování konkurence z ostatních zemí, řekl ve čtvrtek mluvčí čínského ministerstva zahraničí v reakci na americký zákon, který by vyžadoval prodej aktiv čínské sociální platformy TikTok nebo její zákaz. Podle Číňanů se „nedá mluvit o jakékoliv férovosti“.

Foto: Mike Blake, Reuters

Tik Tok

Článek

Opatření, které ve středu jednoznačně schválila americká Sněmovna reprezentantů, by dalo čínské firmě ByteDance, které TikTok patří, přibližně půl roku na prodej jeho aktiv v Americe.

Pokud by tak neučinila, čelila by kompletnímu zákazu platformy. Jde jen o nejnovější z řady kroků učiněných Washingtonem ve snaze reagovat na obavy o národní bezpečnost způsobené Čínou. Podle agentury Reuters podobné kroky provádí i u vozidel nebo čipů pokročilé umělé inteligence v jeřábech v amerických přístavech.

„Schválení tohoto zákona americkou Sněmovnou reprezentantů umožňuje Spojeným státům stát na opačné straně principů férové konkurence a pravidel mezinárodního obchodu,“ řekl mluvčí ministerstva Wang Wen-pin. „Pokud bude možné takzvané důvody národní bezpečnosti použít k libovolnému potlačování kvalitnějších zahraničních společností, pak nebudeme moci mluvit o jakékoliv férovosti.“

Sněmovna schválila plošný zákaz TikToku v USA

Software

Americká rutina?

Čína opakovaně spílá, že Spojené státy přehánějí používání konceptu národní bezpečnosti, a Wang se dříve nechal slyšet, že tato americká „šikanátorská rutina“ narušuje normální pořádek mezinárodního obchodu a nakonec se USA vymstí. „Zvýšené zabývání se USA touto záležitostí jasně ukáže světu, zda mu je americká, takzvaně na pravidlech založená, konkurence prospěšná, nebo zda slouží jen Americe,“ dodal.

Američtí zákonodárci vyjádřili obavy, že by TikTok mohl data amerických uživatelů poskytovat čínské vládě. Osud platformy, kterou používá přibližně 170 milionů Američanů, se následně ve Washingtonu stal významným tématem. Zákonodárci poslední týdny čelili telefonátům od uživatelů vyjadřujících nesouhlas s navrhovaným opatřením.

Wang uvedl, že podle něj Spojené státy nenašly důkazy, že by TikTok narušoval národní bezpečnost, ale i tak zneužívají státní moc, aby po společnosti šly. CEO TikToku Shou Zi Chew řekl, že firma nesdílela a ani nikdy nedostala žádost o sdílení dat amerických uživatelů s čínskou vládou, přičemž „i kdybychom takovou žádost dostali, TikTok by ji nevyslyšel“.

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Masivní výbuch plynu v čínské restauraci usmrtil nejméně dva lidi a desítky dalších zranil

Zahraniční

Reklama

Související témata:
Mezinárodní obchod

Výběr článků

Načítám