Hlavní obsah

Amerického mariňáka za močení na mrtvé táliby degradovali

Novinky, rei
Aktualizováno

Americký vojenský soud na základně Lejeune v Severní Karolíně ve čtvrtek zbavil hodnosti rotmistra příslušníka námořní pěchoty Josepha Chamblina. Byl jedním ze skupiny vojáků, kteří v Afghánistánu močili na mrtvé bojovníky nepřátelského hnutí Tálibán. Chamblin za trest navrch dostane o 500 dolarů (necelých 10 000 korun) nižší žold.

Foto: Ahmad Nadeem , Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu. Ilustrační foto

Článek

Video z incidentu, který se stal v jižní afghánské provincii Hílmand v létě loňského roku, se objevilo v lednu na serveru Liveleak. Čtyři američtí mariňáci na něm stojí nad třemi padlými. „Hezký den, brácho,“ pronáší jeden z nich. Vojáci jsou si patrně vědomi skutečnosti, že jsou natáčení.

Vojenský soud v souvislosti s incidentem už dříve uložil tresty třem jiným vojákům, kteří svoji vinu přiznali. Vězení kvůli zneuctění mrtvého, pózování s padlými a v jednom případě i lhaní vyšetřovatelům se však vyhnuli a u soudu si vyslechli jen nižší tresty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Američtí vojáci močí na mrtvé TálibanceVideo: Reuters

Močení na mrtvé táliby výrazně poškodilo afghánsko-americké vztahy. Incident vyšel najevo jen měsíc před pálením koránů, které Američané v Afghánistánu zabavili vězňům. Při odvetných útocích přišlo postupně o život 30 amerických vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám