Hlavní obsah

Americká rodina přežila smrtící tornádo na nezvyklém místě

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřčlenná rodina v americkém státě Mississippi ve zdraví přežila řádění tornáda, které v oblasti zabilo 34 lidí a smetlo i jejich dřevěný dům. Zachránili se v jedné své speciální místnosti, takzvaném safe roomu. Princip je v tom, že i když je dům právě celý ze dřeva, mohou si majitelé nechat vybudovat jednu bezpečnou a „opevněnou” místnost s betonovými stěnami.

Foto: ČTK/AP

Rodina přežila tornádo díky betonovému pokoji

Článek

Rodina přežila tornádo o Velikonoční neděli, během dvoudenního období bylo jinak zabito více než 30 lidí, protože na jihu Spojených států úřadovaly silné bouře a více než milion domácností se tak podle stanice Fox News ocitl bez proudu. Dokonce se hovoří o výskytu až 80 samostatných tornád.

USA postihly silné bouře, vyžádaly si šest obětí

Amerika

Andrew Phillips v neděli řekl své manželce, že když se schovají v oné betonové „skříni”, pravděpodobně jim to zachrání život. Tornádo, které zasáhlo město Moss, kompletně zničilo dům za 20 sekund, pouze ponechalo bezpečný pokoj zevnitř neporušený.

Bydleli tam jen pár týdnů

Phillips, dobrovolný hasič, jeho žena Amber a jejich dva malí synové neutrpěli žádná zranění. Phillips vzal těsně předtím do místnosti pro jistotu i polštáře, poté rovněž chránil rodinu vlastním tělem. Ironií osudu je, že se tam přestěhovali teprve před měsícem, napsal server listu The Daily Mail.

„Dům je pryč, všechno je pryč - kromě safe roomu,” řekl Phillips s tím, že právě kvůli tomu ale dům koupil.

Foto: Profimedia.cz

Následky tornád v USA

Bouře si vyžádaly životy v nejméně šesti jižních státech USA. Guvernér Mississippi Tate Reeve vyhlásil po katastrofě mimořádný stav.

Úklid a pomoc lidem po bouřích navíc komplikovala podle Dailu Mailu nařízení o sociálním distancování a odstávky všemožných služeb kvůli ochraně před onemocněním covid-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám