Hlavní obsah

Američané mají o volby velký zájem, čekají ve frontách

Volby do Kongresu Spojených států amerických provází velký zájem. Na mnoha místech lidé čekají před hlasovacími místnostmi v dlouhých frontách. Některé oblasti hlásí problémy s hlasovacími zařízeními, uvedla televize CNN. Fronty jsou na Floridě, v Georgii i ve Washingtonu, kde je nevlídné počasí a prší.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Fronta voličů v hlasovací místnosti v Brooklynu v New Yorku

Článek

Fronty mají na svědomí závady na hlasovacích zařízeních. Při ověřování identity voličů přístroje například hlásí, že člověk už hlasoval. Lidé prý sice dostali provizorní hlasovací lístky, ale příliš je nechtějí používat, a tak čekají, až přístroje budou fungovat, uvedla CNN.

„Voliči jsou dost rozčilení a mají pocit, že nikdo tuto situaci pořádně neřeší,“ popsala atmosféru u jedné z volebních místností v Georgii jedna volička.

V některých amerických městech jezdí veřejná doprava zadarmo a někteří provozovatelé taxislužeb nabízejí slevy na jízdu k volební místnosti.

Proti volbám před čtyřmi lety výrazně vzrostl počet lidí, kteří využili možnosti hlasovat předčasně.

Voliči rozhodují o novém složení celé Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu. Ve 39 státech vybírají také nové guvernéry. První celoamerické volby od nástupu Donalda Trumpa do funkce amerického prezidenta jsou považovány za test jeho obliby v polovině čtyřletého mandátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám