Hlavní obsah

Americký stát Delaware hlásí další ptačí chřipku

Právo, CNN, bh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/HANOJ

V americkém státě Delaware potvrdili v úterý večer odborníci již druhý případ lokálního výskytu ptačí chřipky. Napadená farma v okrese Sussex se navíc vyskytovala mimo pětikilometrový bezpečnostní okruh, který hygienici koncem minulého týdne uzavřeli kvůli prvnímu případu nákazy.

Foto: Jan Kaše

Příjemné prostředí zámku hostí výstavu

Článek

"Je to nečekaný vývoj, který se vymkl přijatým preventivním opatření," komentoval nejnovější zprávy náměstek delawarského ministra zemědělství Michael T. Scuse. "Pro oblast států Delaware, Maryland a Virginie je to vážná situace," varoval Scuse.

Na postižené farmě začali veterináři vybíjet  přes 70 tisíc kusů drůbeže. Hygienici zároveň uklidnili obavy místních obyvatel a zdůraznili, že drůbež je napadena kmenem H7, který je méně nebezpečný a u něhož nebyl prokázán přenos na člověka. Přestože celá řada států přistoupila k zákazu dovozu kuřecího masa z USA, nebude mít opatření vzhledem k nízkému objemu amerického exportu žádné důsledky pro tamější ekonomiku.

Ptačí chřipka

Virové onemocnění se řadí mezi zvířecí typy chřipky - "klasická" ptačí chřipka je typu H7N7.

Může se z poměrně neškodného onemocnění změnit na vysoce nakažlivou variantu se smrtelnými důsledky.

Viry se přenášejí vzduchem, kontaminovaným krmivem (jídlem), vodou či oblečením.

Nové virové kmeny tzv. "běžné" chřipky způsobily pandemie naposledy v letech 1956-57 a 1967-68, zemřelo na ně 4,5 miliónu lidí. Tzv. španělská chřipka z roku 1918 zabila nejméně 20 miliónů osob.

Zdroj: ČTK/Novinky

Vietnamská vláda včera oznámila, že má situaci pod kontrolou a že se daří brzdit epidemii ptačí chřipky, která si v zemi vyžádala 14 lidských životů. Podle nejnovějších průzkumů však 92 procent Vietnamců nevěří, že úřady postupují správně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám