Hlavní obsah

Americký právník, který mířil na demonstranty, chce do Senátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký právník Mark McCloskey (64) získal s manželkou Patricií (58) celonárodní proslulost loni v létě, když před svým domem v St. Louis mířil zbraněmi na procházející demonstranty z hnutí Black Lives Matter.

Foto: Laurie Skrivan, ČTK/AP

Mark a Patricia McCloskey

Článek

Když se letos v červnu manželé přiznali k přestupkům napadení a obtěžování, mohlo se zdát, že se jim kousek nevyplatil. Souhlasili, že se vzdají zbraní, kterými mířili na dav, a dohromady navíc dostali pokuty ve výši 2750 dolarů (zhruba 59 tisíc Kč).

Počátkem srpna je však Mike Parson (65), republikánský guvernér Missouri, omilostnil a karta se obrátila. McCloskey nyní podává žalobu a chce zpět své zbraně i peníze, které už zaplatil na pokutách.

Jde si tvrdě za svým

Právník, který se musel vzdát své útočné pušky, si už přitom podle agentury AP stihl pořídit jinou, což mu dohoda s vyšetřovateli umožňuje. Incidentu se přitom rozhodl využít i při kandidatuře do Senátu, kterou ohlásil už v květnu.

„Když lůza přijde zničit náš domov, náš stát, náš národ – budu je bránit,“ vzkazuje v kampani voličům republikán, jehož se veřejně zastal i exprezident Donald Trump (75).

Sčítání lidu v USA: Poprvé klesl počet bělochů. V Kalifornii převládli Hispánci

Amerika

McCloskeyovi už za sebou mají také vystoupení na republikánském nominačním sjezdu, vrcholné stranické akci, která se koná jednou za čtyři roky. Senátorské místo by kontroverzní právník rád převzal po stranickém kolegovi Royi Bluntovi (71), který oznámil, že příští rok nebude křeslo obhajovat.

Do volebního boje se však kromě demokratických kandidátů přihlásilo také nejméně sedm dalších republikánů. Během incidentu z loňského 28. června, který McCloskeymu vynesl mediální slávu, nepadl jediný výstřel a nikdo neutrpěl zranění. Demonstranti přes jeho pozemek nemířili k němu, ale šli před sídlo Lydy Krewsonové (67), tehdejší demokratické starostky St. Louis. Ta demonstranty popudila tím, že veřejně přečetla jména lidí, kteří po smrti černocha George Floyda během zatýkání volali po seškrtání policejních rozpočtů.

Sousedy zasypali soudními žalobami

V sousedství jsou nicméně McCloskeyovi známi coby notoričtí stěžovatelé, podotýká regionální list St. Louis Post-Dispatch. Už když v roce 1988 pozemek získali, stalo se tak díky žalobě, ačkoli předchozí majitel původně počítal s prodejem jiným zájemcům.

V následujících letech zahltili sérií žalob i své sousedy, mj. kvůli vstupování na jejich pozemek, ale zdaleka nejen to. Jednoho ze sousedů žalovali kvůli porušování pravidel rezidenční komunity, protože na svém pozemku nechal žít nesezdaný homosexuální pár.

Ženy křičely na cestující kvůli sedadlům. Aerolinky je vykázaly

Cestování

V jednu chvíli také podal dvě žaloby naráz – proti místnímu sousedskému sdružení a vůči sousedovi ohledně dokumentace jeho psa. Se zlou se potázala i blízká synagoga, která před časem na svém pozemku postavila včelí úl. McCloskey dle svědků hrozil žalobami a nakonec úl sám rozbořil.

Ve volbách zřejmě urputného právníka nepodpoří ani jeho sourozenci – ti po vleklé bitvě o dědictví museli podepsat závazné prohlášení, že už jej nikdy v životě nebudou kontaktovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám