Hlavní obsah

Američané se bojí, co Čína zjistí o jejich zbraních

I nefunkční vybavení, které USA zanechaly v Afghánistánu, může podle webu Defense One prozradit spoustu informací o tom, jak USA zbraně vyrábějí a jak je používají. V zemi pod Hindúkušem přitom zůstalo i množství nepoškozené techniky původem ze Spojených států.

Foto: Mohammad Asif Khan, ČTK/AP

Bojovník Tálibánu u amerického vrtulníku MD-530

Článek

Web s odvoláním na odborníky vyjadřuje obavu, že „této mimořádné situace využije čínská armáda k vytvoření nové generace zbraní a nové taktiky přizpůsobené zranitelným místům USA“.

Pokud Tálibán zajistí Číňanům široký přístup k ukořistěné americké technice, může se prý Peking stát „konečným vítězem“ dvacetileté války v Afghánistánu.

Hlavním zdrojem obav nejsou jen letadla či jiné zbraně zanechané v zemi. Mnoho obav budí relativně jednoduché součásti velitelského, řídicího a komunikačního vybavení, které tam USA nechaly. Nejsou totiž zdaleka tak odolné proti kyberútokům jako třeba běžný mobil.

Obava z prolomení humvee: nejen vůz

Podle Georgianny Sheaové, která řadu let pomáhala v Pentagonu s výzkumem a testováním nových technologií, odhaluje vybavení v rukou Tálibánu „vše, co v USA, na ministerstvu obrany děláme: naše akční plány, to, jak věci konfigurujeme a jak je chráníme“.

Čína vycítila příležitost a pumpuje do Afghánistánu materiální pomoc

Svět

I ona se obává, že Tálibán nebo jeho partneři si najdou „čas a způsob, aby si to prošli a našli zranitelná místa, o nichž možná ani sami nevíme“.

Jako příklad uvedla vozidla známá jako humvee, kterých v Afghánistánu zůstaly tisíce: „Není to pouze vozidlo, které vás dopraví z bodu A do bodu B. Je to stroj plný vysílaček, technologií, šifrovacích systémů, věcí, u nichž nechceme, aby se k nim dostali naši protivníci.“

Největší neklid vzbuzuje to, že Tálibán a přes něj i různá povstalecká a teroristická hnutí zjistí, jaká zařízení používají Američané k odhalování improvizovaných výbušných zařízení, jež způsobovala největší ztráty mezi americkými vojáky.

Stažení z Afghánistánu? Logistický úspěch, ale strategické selhání, míní nejvyšší generál USA

Svět

„Nyní je mají naši protivníci. Budou mít software a hardware, který k tomu patří. A vyvinou nástroje, jak tato zařízení překonat nebo snížit jejich účinnost,“ řekl Peter Christensen, bývalý ředitel Národního kybernetického centra americké armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám