Hlavní obsah

Čína vycítila příležitost a pumpuje do Afghánistánu materiální pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Čína využila stažení Američanů a jejich spojenců z Afghánistánu a začala do země posílat vlastní materiální pomoc. Jedná se o strategickou investici, Říše středu si v zemi, potažmo regionu koupí vliv, Tálibán si zase vztahem s čínskou vládou může pomoci k uznání na mezinárodním poli.

Foto: Profimedia.cz

Čínská pomoc v Afghánistánu

Článek

Poslední američtí vojáci opustili Afghánistán 30. srpna. Takřka přesně o měsíc později – v noci na čtvrtek – agentura Nová Čína rozeslala snímky z vykládání čínské materiální pomoci na kábulském letišti. Na tom samém letišti, z něhož se spojenci před několika týdny kvapem evakuovali.

Slavnostního předání přímo na ploše kábulského letiště se účastnil čínský velvyslanec v Kábulu Wang Jü a afghánský ministr pro migraci a uprchlíky ve vládě Tálibánu Chalíl Hakkání.

Chudý Afghánistán ukrývá bohatství za biliony dolarů. Ví to nejen Čína

Blízký a Střední východ

První zásilka čínské pomoci podle oficiálních míst obsahuje zimní vybavení pro potřebné: přikrývky, zimní bundy a další. Pomoc je určena asi 600 tisíc Afghánců, kteří se vinou bojů od začátku letošního roku ocitli bez střechy nad hlavou.

Když se Tálibán letos v srpnu pro stažení Američanů a jejich spojenců znovu chopil moci, sliboval však, že bude jiný než v devadesátých letech. Zatím se však zdá, že se podobnými sliby jen snaží uchlácholit mezinárodní společenství (především Západ) a získat tím uznání nebo alespoň lepší vyjednávací pozici na mezinárodním poli. Právě k tomu by mu mohla dopomoci i spolupráce s Čínou.

Stažení z Afghánistánu? Logistický úspěch, ale strategické selhání, míní nejvyšší generál USA

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám