Hlavní obsah

Američané částečně dobyli bagdádské letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/BAGDÁD

Americké jednotky s podporou tanků a obrněných vozidel obsadily podle televize ABC bagdádské letiště. Na straně Iráku jsou hlášeny desítky obětí. Ve vesnici Furát nedaleko letiště přišly při americké dělostřelecké palbě a raketových útocích o život desítky iráckých civilistů a vojáků a přes 120 jich bylo zraněno, uvedl reportér agentury Reuters.

Foto: Marcel Vašut

Mňága a Žďorp na Úletech

Článek

Agentura AFP přinesla vyjádření jednoho z amerických velitelů, že jednotky mají pod kontrolou vzdušný přístav částečně. "Kontrolujeme část," řekl velitel 1. brigády 3. pěší divize americké armády Morris Goins. Tanky a obrněná vozidla podle zpravodaje americké stanice ABC nenarazily na téměř žádný odpor iráckých sil. Na své webové stránce televize uvedla, že její zpravodaj, který doprovází 3. pěší divizi, stanul na asfaltové dráze mezinárodního letiště. "Americké síly narazily jen na velmi malý irácký odpor," konstatoval zpravodaj televize.

Ve Furátu desítky obětí

Podle iráckých představitelů ve Furátu zahynulo 83 lidí. "Viděli jsme hromadu mrtvých těl v jedné ze čtyř nemocnic, kam byly oběti převezeny. Většina z nich vypadala jako vojáci," poznamenal korespondent agentury Reuters Nadim Ladki ke ztrátám na životech ve Furátu.

Americké jednotky vstoupily večer do prostoru bagdádského mezinárodního letiště a přiblížily se k jižnímu okraji iráckého hlavního města na 10 kilometrů. Podle agentury Reuters z města prchají civilní obyvatelé i dezertéři. K Bagdádu se americké síly blíží od jihu, západu i jihovýchodu. Irácká vláda vše popírá.

V Bagdádu byla podle Reuters od jižního předměstí slyšet dělostřelecká a protiletadlová palba, přičemž není jasné, zda pochází od Iráčanů nebo Američanů. Poblíž Bagdádu si raketa, která dopadla na tržiště, vyžádala životy civilistů.

Zpravodaj americké televizní stanice ABC informoval, že uprchlíci opouštějí město v autobusech a vzdávají se americkým jednotkám směřujícím k Bagdádu. Začátkem odpoledne otřáslo centrem Bagdádu nejméně deset výbuchů ze střel odpálených směrem od letiště.

Z města prchají lidé, aby se vzdali

"Nyní nás zdržuje příliv dezertérů a civilistů v autobusech, nákladních autech, taxících, prostě na čemkoli, čeho se mohou zmocnit a na čem jet, aby se dostali na jih ke svým rodinám nebo k americkými silám, aby se jim vzdali," prohlásil Cerre. Na záběrech ABC se několik Iráčanů blížilo k americkým vojákům se zdviženýma rukama. Bylo vidět i několik velkých turistických autobusů.

Bagdád se ponořil do tmy

Většina irácké metropole se dnes večer po výpadku elektrického proudu ponořila do tmy. "Proud nejprve vypadl na západním břehu řeky, a poté na východním břehu," sdělil reportér agentury Reuters z irácké metropole. Podle agentury AP je pravděpodobně bez elektřiny celé město. Příčina přerušení dodávky energie zatím není známá. V takovémto rozsahu k němu však došlo poprvé od zahájení války. 

Útok na prezidentský palác

Američané dnes také zaútočili na palác Tarta vzdálený asi 90 km od Bagdádu. Je rezidencí Saddáma Husajna a jeho synů. Oznámil to představitel ústředního velení armády USA v Kataru generál Brooks.

Podle armádních zdrojů postoupily americké oddíly do centra města Nadžaf, ve kterém irácké oddíly fidájínů (mučedníků) zřejmě začaly vyklízet své pozice.

Američtí důstojníci sdělili, že mnoho nepřátelských bojovníků prostě nechalo svou výzbroj na místě a uprchlo. Několik jich ale stále brání svá postavení. Podle Američanů jeden místní duchovní vyzval ráno obyvatele, aby se nepletli do bojů mezi oběma armádami, a za to byl uvržen do domácího vězení. Američtí vojáci v tom vidí významný obrat naznačující blížící se konec iráckého režimu.

Pokračuje hledání iráckých obránců

V Nadžafu američtí vojáci prohlížejí dům po domu, aby našli případné další obránce. Američtí zásobovači dnes také ubezpečili, že bojující jednotky v Iráku jsou plně zásobovány všemi potřebnými potravinami, vodou, municí a pohonnými hmotami, a to i přesto, že se zásobovací linie protáhly na stovky kilometrů od Kuvajtu. V minulých dnech se objevily informace, že zásobování vojáků vázne kvůli iráckým útokům ze zálohy a neúměrné délce zásobovacích cest.

Údajné ztráty spojenců

Irácká armáda dnes ohlásila, že zničila 11 amerických tanků, 27 obrněných vozidel, ještě jeden vrtulník, jedno bezpilotní letadlo a americké obrněné vozidlo. Americké a britské jednotky tyto ztráty podle svých slov nezaznamenaly.

Bush promluvil k vojákům

Smyčka kolem Bagdádu se stahuje a irácký režim se blíží svému konci. V projevu k 12.000 příslušníkům námořní pěchoty na základně Camp Lejeune ve státě Severní Karolína to dnes řekl americký prezident George Bush.

Zdůraznil, že irácké obyvatelstvo začíná americké a britské vojáky vítat jako osvoboditele a že válka nepřestane, dokud "nebude osvobozena celá země". "Nezastavíme se, dokud nebude Irák svobodný," řekl Bush a označil iráckého prezidenta Saddáma Husajna za "jednoho z nejkrutějších diktátorů".

Jako jeden z cílů války uvedl "odebrání zbraní hromadného ničení z vražedných rukou". George Bush by se měl dnes na základně setkat s rodinami členů námořní pěchoty, kteří v Iráku padli.

Rumsfeld opět pokáral Sýrii

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld dnes také vyzval irácké vojáky, aby se obrátili proti režimu Saddáma Husajna. Podle Pentagonu spojenci nyní ovládají 45 procent Iráku. Rumsfeld ale varoval, že koalici ještě čekají těžké dny.

Znovu obvinil Sýrii, že i přes dřívější americká varování pomáhá Iráku. "Vidíme, že Sýrie se nadále chová jako před tím, než jsem o ní mluvil naposledy," řekl.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám