Hlavní obsah

Američané klepou na dveře Bagdádu, chystají boj o letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/KATAR/WASHINGTON

Předsunuté americké jednotky jsou necelých 10 km od Bagdádu a připravují se na boj o mezinárodní letiště. To leží asi 20 km od centra metropole. Na postupující jednotky útočí irácká armáda, které se podařilo zasáhnout jeden americký tank střelou.

Foto: Marek Velebný

blokovaná tramvaj v Pražské ulici

Článek

Korespondentka agentury Reuters Samia Nakhul sdělila, že v centru Bagdádu bylo z jižních předměstí slyšet silné a nepřetržité dunění protiletadlové obrany.

Oprátka na Husajnově krku se stahuje

Předsunuté spojenecké jednotky již ve čtvrtek ráno hlásily, že v noci už viděly světla irácké metropole, na kterou celou noc útočila letadla. Podle různých informací se přiblížily k předměstím Bagdádu až na dvacet kilometrů. V noci Irák přesunul své jednotky a pokusil se o protiútok.

Velitelé 5. armádního sboru CNN řekli, že během čtvrtka už budou v předměstích metropole. Plukovník Tom Bright, který velí jednotkám námořní pěchoty z katarského velitelství, dokonce podle CNN uvedl, že do Bagdádu dorazí "pěkně rychle": "Budeme tam dříve, než se to dozvíte. Husajn jistě cítí, že se mu kolem krku stahuje oprátka."

Vyšší velitelé jsou však opatrnější a varují před unáhleným vstupem do města. Generálmajor Stanley McChrystal ve Washingtonu uvedl, že nejtěžší bitva teprve propukne. Možnost užití chemických zbraní ze strany Iráku a vysoké teploty mohou poněkud zpomalit postup amerických jednotek na Bagdád, ale nezastaví ho, komentoval situaci předseda sboru náčelníků štábů Richard Myers. První jednotky americké armády ve středu při svém postupu na Bagdád překročily takzvanou červenou linii a dostaly se tak do oblasti, kde podle Washingtonu hrozí bezprostředně nebezpečí chemického útoku.

Bagdád cílem bomb

V Bagdádu se v noci opět ozývaly výbuchy bomb i palba iráckých protiletadlových jednotek. Podle reportéra agentury Reuters Nadima Ladkiho byly slyšet exploze každých 10 až 20 minut. Velení americké armády informovalo, že americká letadla shodila v noci na silně střežený vojenský sklad v bagdádské čtvrti Karch 40 bomb naváděných na cíl satelitem a zasáhla také farmu jihozápadně od Bagdádu, kterou využívala irácká armáda jako velitelství. Po jednom z nočních náletů na Bagdád bylo asi na hodinu přerušeno vysílání irácké televize.

Boje u Karbaly

U Karbaly probíhaly celou noc těžké boje, americké jednotky v noci na dnešek odrazily dva útoky iráckých sil proti mostu přes řeku Eufrat severně od města, nad nímž americké oddíly získaly ve středu kontrolu. Iráčané tam sestřelili americký stíhací bombardér Hornet a vrtulník Black Hawk [celá zpráva].

Irácká armáda také ohlásila, že zničila 11 amerických tanků, 27 obrněných vozidel, ještě jeden vrtulník, jedno bezpilotní letadlo a americké obrněné vozidlo. Americké a britské jednotky tyto ztráty podle svých slov nezaznamenaly.

Jednotky irácké Republikánské gardy se během noci začaly přesouvat na jih od Bagdádu ve snaze posílit obranné pozice kolem bagdádského letiště. Oznámily to americké vojenské zdroje s tím, že přesun iráckých posil zřejmě z Chammurapiho divize Republikánské gardy zaznamenala americká průzkumná letadla. Elitní Bagdádská a Medínská divize podle generálmajora Stanleyho McChrystala byly totiž v bojích postupujícími jednotkami podporovanými neustálým bombardováním natolik oslabené, že už nepředstavují reálnou sílu.

Úspěchy využila propaganda

Středeční úspěchy předsunutých jednotek Američanů přišly po delší fázi pozičních bojů. Je však možné, že byly jako už dříve nadneseny.

Pro připomenutí - u Karbaly, kde v noci podnikli Iráčané dva protiútoky, údajně bojovali už pět dnů po zahájení bojů, dobytí Umm Kasru ohlásili už druhý den a teprve po týdnu jej dobyli, do Basry stále nepronikli a když chtěli osvobodit zajatou Jessiku Lynchovou z nemocnice v údajně ovládnuté Násiríji, museli do města vyslat komando speciálních sil.

Úspěchy Američanů mohly být zveličeny z propagandistických důvodů. Šlo nejen o to zapůsobit na veřejné mínění ve Spojených státech, které mohlo být znepokojeno zastavením postupu a upozorňováním na podobnost s vietnamskou válkou. Postup Američanů se hodil i před cestou americká ministra zahraničí Colina Powella do Evropy, kde může čelit kritice. Čím více se však americké jednotky přiblíží irácké metropoli, tím méně bude postup spojenců zpochybňován a přítomnost amerických jednotek v Iráku bude uznána za status quo.

Reklama

Výběr článků

Načítám