Hlavní obsah

Američan zahynul při tandemovém seskoku, rodina vysoudila téměř 900 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doufám, že to dopadne dobře. Miluju tě, mami. To byla jedna z posledních slov, které pronesl Tyler Turner, než se vydal na tandemový seskok v Kalifornii. Jeho instruktorovi se neotevřel padák a oba muži zemřeli. Vyšetřování ukázalo, že instruktor neměl k tandemovým skokům patřičné oprávnění. Soud nyní přiřkl rodině odškodné ve výši 40 milionu dolarů (875 milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tragický případ se odehrál na letišti v kalifornském Lodi Parachute Center v roce 2016. Ve čtvrtek soud vynesl verdikt v případu žaloby pozůstalých na majitele parašutistické školy Skydivers Guild Billa Dauseho.

Ke skoku došlo 6. srpna 2016. Videozáznam, který pořizují zaměstnanci školy pro každého účastníka skákání, zachytil poslední Turnerova slova. „Jsem trochu vyděšený, ale doufám, že až se dostanu nahoru, řeknu si ‚Bože‘, pak mě nakopne adrenalin a zvládnu to,“ říká s Turner s úsměvem na záznamu, který byl přehrán před soudem.

„Támhle je moje máma. Udělala toho pro mě v životě hodně,“ uvedl Turner, který trpěl následky dětské mozkové obrny a měl kvůli tomu mírné problémy s chůzí. „Doufám, že mi pomůže v životě ještě s více věcmi, protože to chci zvládnout. Zvládneme to,“ dodal na nahrávce Turner, který skákal poprvé.

Matka s hrůzou sledovala pád svého syna

Kamera pak zachytila poslední rozloučení s matkou, kterou mladý muž objal. „Miluju tě, mami,“ pronesl a nastoupil do letadla spolu s dalšími třemi kamarády. Když čtveřice vyskočila z letadla, byl to padák Tylera Turnera a jeho instruktora, pětadvacetiletého Yonga Kwona, který se neotevřel.

Matka pak s hrůzou sledovala, jak se její syn s instruktorem řítí z výšky 4 kilometrů k zemi. Po dopadu a zem byli oba muži mrtví.

Majitel školy Bill Dause se vyjádřil k tragické nehodě ještě v onen osudný den. „Je to nešťastná situace, ale když vidíte vrak auta, tak taky nezavřete dálnici. Naneštěstí se úmrtí v tomto sportu, v lyžování, v potápění stávají,“ uvedl Dause po nehodě.

Z odškodného chce rodina posyktovat vzdělání nadaným dětem

Jenže podle všeho ne tak často. Od roku 1981 došlo v Dauseho škole už ke dvaceti úmrtím, což jedle amerických médií velmi vysoké číslo. Úřady při vyšetřování tragické nehody navíc zjistily, že i když měl prý Yong Kwon za sebou kolem sedmi set seskoků, neměl patřičnou certifikaci ani výcvik pro případy nouze, které jsou v USA pro tandemové seskoky vyžadovány.

Tyler Turner se svou matkou Francine Turnerovou

I proto se soud přiklonil na stranu pozůstalých a kvůli zanedbání povinností přikázal vyplatit Dauseovi odškodné ve výši 40 milionu dolarů (875 milionů korun). Za vyplacení je zodpovědný přímo Dause. „Dause dělá to, že jakmile je jedna z jeho firem za něco zodpovědná nebo jí dojdou peníze, zavře ji a vytvoří další,“ uvedl advokát rodiny Paul Van der Walde.

Britka přežila pád z více než kilometru. Padák jí poškodil manžel

Evropa

Advokát doufá, že tímto rozhodnutím donutí Dauseho školu zavřít nebo ji prodat někomu zodpovědnějšímu. Pro rodinu jde o závěr dlouhého téměř pět let trvajícího soudního boje.

Za peníze hodlá matka Tylera Turnera založit stipendijní fond pro nadané děti v jeho jménu. Turner byl totiž výborný student, který se právě dostal na vysokou školu, kde se chtěl věnovat bioinženýrství. „Byl úžasný. Měl dobrodružného ducha a chtěl toho ve světě tolik dokázat,“ uvedla jeho matka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám