Hlavní obsah

Al-Kajdá prý chystala útok na Brooklynský most v New Yoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Americký ministr spravedlnosti John Ashcroft ve čtvrtek oznámil, že zadržený řidič kamionu Iyman Faris se přiznal k materiální podpoře teroristické organizace al-Kajda a k přípravě teroristického útoku proti Brooklynskému mostu v New Yorku.

Foto: Archív pořadatele

Držitelka ceny Magnesia Litera Kateřina Tučková představí svůj nový román Žítkovské bohyně

Článek

Podle ministra měl Faris obhlédnout situaci kolem mostu a přepálit železná lana závěsné konstrukce. Kvůli zesíleným bezpečnostním opatřením od plánu ustoupil a zaslal svým bosům z al-Kajdy vzkaz, že "počasí je příliš horké", řekl Ashcroft.

Faris se zdál být tvrdě pracujícím řidičem nákladního vozu, ale ve skutečnosti cestoval do Pákistánu, setkával se v Afghánistánu s vůdcem al-Kajdy Usámou bin Ládinem a spojil se s al-Kajdou k vedení "svaté války" proti Spojeným státům, uvedl Ashcroft. Za spřáhnutí s teroristickou organizací hrozí Farisovo pokuta až půl milionů dolarů a dvacet let vězení.

Jeden z vůdců al-Kajdy Chalíd Šajch Muhammad, který je v americkém vězení, řekl vyšetřovatelům, že Faris měl obhlížet Brooklynský most a pokusit se o přeřezání nosných lan.

Zatčení doprovázely tajnosti

Ashcroft uvedl, že Faris vyhlížel pro teroristy potenciální cíle mezi dubnem 2002 a březnem roku 2003. Počátkem roku 2001, ještě před teroristickými útoky proti New Yorku a Washingtonu, poskytl al-Kajdě podrobnou zprávu o ultralehkých letounech.

Podle Ashcrofta dále materiálně podpořil teroristickou skupinu penězi, tisícovkami spacích pytlů, letenkami a mobilními telefony. Byl rovněž zapleten do plánu na zavezení nákladního vozu s trhavinami na rozjezdovou dráhu letiště s cílem zničit dopravní letoun. Ani jeden ze záměrů nevyšel, uvedl ministr.

Farisovo zadržení i přiznání viny byly drženy v tajnosti kvůli citlivosti případu. Podobný postup se obvykle uplatňuje u případů organizovaného zločinu, aby se bosové nedozvěděli, že jeden z nižších článků řetězu se přetrhl. 

Reklama

Související témata:

Související články

Na místě WTC vyrostou Zahrady světa

Novou podobu mrakodrapů Světového obchodního centra zničených 11. září 2001 navrhne architektonické studio Daniela Libeskinda. Oznámila to ve čtvrtek...

Výběr článků

Načítám