Hlavní obsah

Al-Kajda chtěla bombami v Jakartě zasáhnout fotbalisty Manchesteru United

Novinky, CNN, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Indonéské křídlo teroristické organizace Al-Kajda, v jejímž čele stojí jeden z nejhledanějších teroristů Mohammed Noordin Top, se přihlásilo k nedávným bombovým útokům na luxusní hotely v Jakartě. Jejich údajným cílem měl být mimo jiné i fotbalový tým Manchester United, který se hodlal v jednom z hotelů ubytovat dva dny po atentátu. To teroristé plánovali další útok.

Foto: ČTK

Vyšetřovatelé zkoumají trosky po bombovém útoku na hotel Ritz-Carlton v Jakartě.

Článek

Útoky, k nimž došlo 17. července v Jakartě, byly namířeny na hotely JW Marriott a Ritz-Carlton.  Vyžádaly si devět lidských životů, okolo 50 lidí bylo zraněno. Mezi oběťmi byli i dva atentátníci. Počet mrtvých však ještě stále není definitivní. 

Jedno z mrtvých těl identifikovala indonéská televizní stanice. Údajně patřilo představiteli militantní radikální skupiny Jemaah ISlamiyah.

Na internetu se objevilo oficiální prohlášení, v němž se k atentátu přihlásili teroristé, kteří se od této skupiny odtrhli. Veřejně proklamují své vazby na teroristickou organizací Al-Kajda. 

Foto: Dita Alangkara/Pool, Reuters

Vyšetřovatelé na místě výbuchu v Ritz-Carltonu

Ve sdělení je rovněž uvedeno, že cílem atentátníků se měli stát Američané napojení na indonéskou obchodní komoru a také fotbalový tým Manchester United, který měl dva dny po útoku obývat jeden z napadených hotelů. 

"Hráči jsou vesměs křesťané. Pohrdají muslimy, holdují penězům a postrádají morální hodnoty," uvádí prohlášení teroristů. 

Zatím není zřejmé, zda veškeré uveřejněné informace jsou skutečně autentické, uvedla CNN. Podle policie si však bombové útoky měly vyžádat mnohem více obětí. Údajně měla vybuchnout ještě jedna bomba, a to v 18. poschodí hotelu Marriott dva dny poté, co explodovaly předchozí nálože. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám