Hlavní obsah

Třetí bomba v Jakartě měla vybuchnout první, ale selhala

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Bomba nalezená indonéskou policií v 18. patře hotelu Marriott v Jakartě po pumových útocích v restauracích Marriottu a Ritz-Carltonu měla explodovat ještě před výbuchy, k nimž došlo o několik pater níž. Selhalo však časování. V pátek to oznámili vyšetřovatelé.

Foto: Dita Alangkara/Pool, Reuters

Vyšetřovatelé na místě výbuchu v Ritz-Carltonu

Článek

Při výbuších z minulého týdne zemřelo devět lidí a přes padesát dalších bylo zraněno. Mezi mrtvými jsou zřejmě i dva sebevražední útočníci. Ti se do Marriottu nastěhovali dva dny před útoky. Bydleli v pokoji v 18. patře, kde později policisté zlikvidovali nevybuchlou nálož.

Podle vyšetřovatelů měla explodovat ještě před výbuchem v lobby Marriottu v 07:47 místního času. Selhalo ale časování. Druhá nálož byla odpálena deset minut po první v sousedním hotelu Ritz-Carlton.

Bombu na 18. patře Marriottu našli policisté v obalu na notebook. Indonéská média uvedla, že byl v Ritz-Carltonu objeven také notebook útočníků, což ale policie nepotvrdila.

K odpovědnosti za útoky se nikdo nepřihlásil, úřady však podezřívají Noordina M. Topa, vůdce odštěpenců od organizace Džamá Islamíja, která stála také za pumovými akcemi na Bali, při nichž v roce 2002 zemřelo 202 lidí, či za útokem na Marriott v roce 2004, při kterém zahynulo osm lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám