Hlavní obsah

Afghánská žena musela prodat jedno z narozených dvojčat, aby mohla nakrmit druhé

Kábul

Téměř jako ze slavného románu Williama Styrona Sophiina volba. Deník Independent přinesl příběh čtyřicetileté afghánské ženy, která porodila dvojčata; jedno z nich ale s manželem museli prodat, aby zvládli uživit zbytek rodiny. Po nástupu Tálibánu totiž hrozí hladovění milionům afghánských dětí.

Foto: Profimedia.cz

Míra podvýživy v Afghánistánu je kritická.

Článek

„Nemáme nic, tak jak bychom se o ně mohli postarat. Trápím se, že jsem je musela rozdělit,” řekla čtyřicetiletá Bibi.

S manželem Mohammedem po narození dvojčat vychovávali osm dětí a peněz na jejich zaopatření nebylo dostatek.

Jedno z nemluvňat se tak rozhodli předat bezdětnému páru výměnou za peníze v hodnotě zhruba 104 amerických dolarů (2 300 korun). To mělo rodině zajistit dostatek jídla na dalších šest měsíců.

Původně žena za dítě nic nepožadovala, chtěla ho jen zachránit, aby nezemřelo hlady. „Nemohli jsme si dovolit koupit mléko, jídlo ani léky. S těmi penězi jsem mohla nakoupit jídlo na půl roku,” vysvětlovala Bibi své rozhodnutí.

Žena není majetek, uvedl ve vyhlášce Tálibán

Svět

Na příběh upozornila humanitární organizace Save the Children (Zachraňme děti), která varovala, že miliony lidí se ocitly na „pokraji hladomoru” kvůli dlouhotrvajícímu suchu, které zničilo úrodu.

Právě to je případ i Bibi a Mohammeda, kteří svou farmu kvůli suchu opustili před sedmi měsíci.

Pod hranicí chudoby bude 97 procent země

Podle deníku Independent najde Mohammed vždycky práci tak na dva dny v týdnu s tím, že denní výdělek (jeden americký dolar) zdaleka nestačí na denní potřeby celé rodiny. Nejstarší syn, kterému je teprve dvanáct, tak začal pracovat také.

Stovka britských spolupracovníků v Afghánistánu se musí skrývat, neevakuovali je

Svět

„Potřebujeme pomoc, jsme hladoví a chudí. V Afghánistánu nejsou žádné pracovní příležitosti. Máme děti. Nejvíce ze všeho potřebujeme mouku a olej, ani jedno nemáme,” podotýká Mohamed.

Situace v zemi se s nástupem radikálního islamistického hnutí Tálibán zhoršila. Podle odhadů se do poloviny příštího roku propadne více než 97 procent Afghánců pod hranici chudoby (1,9 dolaru na den).

V Afghánistánu přituhuje. Tálibán zakázal seriály, kde hrají ženy hlavní roli

Svět

Humanitární pracovníci varují, že Afghánistán „čelí nejhorší potravinové krizi v historii” a čím dál více lidí je nuceno přijímat „zoufalá rozhodnutí, která jim převrátí život”.

Reklama

Výběr článků

Načítám