Hlavní obsah

61letý Rus naverbovaný Kyjevem chystal útoky na vlaky s vojenským nákladem, uvedla FSB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská tajná služba FSB v sobotu uvedla, že zadržela Rusa podezřelého z přípravy útoků na vlaky mířící s vojenským nákladem na Ukrajinu. Pracoval prý pro Kyjev.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci ruské FSB (ilustrační foto)

Článek

FSB zadržela 61letého Rusa za plánování teroristického útoku na transsibiřském železničním uzlu ve Sverdlovské oblasti v pohoří Ural. Měl pracovat pro Kyjev. Informovala o tom agentura TASS.

„Byla zajištěna zařízení pro tajnou komunikaci, zařízení na vykolejování vlaků a také prostředky, které mu ukrajinská rozvědka předala na přípravu a páchání trestných činů,“ uvedla FSB.

Muže měly kyjevské zpravodajské služby nejdřív naverbovat v ukrajinském Lvově a poté ho poslat do Ruska. Jeho zaměřením byly vlaky s vojenským nákladem mířící na Ukrajinu.

„S pomocí podomácku vyrobených zařízení měl za úkol vykolejovat vlaky převážející náklad v rámci speciální vojenské operace,“ sdělila ruská tajná služba. Jako speciální vojenskou operaci označuje Moskva invazi na Ukrajinu.

Úkol zařídit výbuch na transsibiřské magistrále muži prý zadalo Hlavní zpravodajské ředitelství Ukrajiny. Podle agentury TASS se muž k činu přiznal a spolupracuje při vyšetřování. Je vyšetřován z pokusu o teroristický útok.

Kyjev již dříve uvedl, že se zaměřuje na transsibiřskou magistrálu, klíčovou trasu pro ruskou nákladní dopravu přes zemi.

Muži z Petrohradu chtěli posílat Rusům na frontu otrávené jídlo. Hrozí jim 20 let

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám