Hlavní obsah

Muži z Petrohradu chtěli posílat Rusům na frontu otrávené jídlo. Hrozí jim 20 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ruské vazbě skončila čtveřice obyvatel Petrohradu, která se podle tajné služby FSB údajně chystala zásobovat ruské vojáky na frontě otrávenými potravinami. Mělo jít o konspirační aktivitu petrohradské buňky Ruského dobrovolnického sboru (RDK), který z ukrajinského území operuje proti Rusku.

Foto: Profimedia.cz

Nášivka se znakem Ruského dobrovolnického sboru, k němuž se zadržení hlásili.

Článek

O případu nyní informují ruská média, ačkoliv k zatčení došlo už 28. února. Muži jsou předběžně zadrženi do 27. března, v případě odsouzení jim hrozí dvacetileté tresty. Podle ruských úřadů má jít o pravicové radikály, kteří konali na objednávku ukrajinské vojenské rozvědky (HUR).

„Členové RDK měli v plánu otrávit vysoce toxickou látkou potraviny, které pak směřovaly na frontu v rámci humanitární pomoci pro ruské vojáky a obyvatele okupovaných ukrajinských území,“ napsal ruský zpravodajský server lenta.ru.

Podle vyšetřovatelů jeden ze zadržených obdržel od HUR 20 kilogramů prudce jedovaté látky, kterou skupina chtěla přimíchat do jídla, jež na frontu směřovalo k žoldnéřům z jednotky Espaňola do okupovaného Mariupolu, napsala RBK s odvoláním na tiskové oddělení Dzeržinského okresního soudu. Zásilky chtěli kontrolovat prostřednictvím sledovacího zařízení na bázi GPS.

Válka na Ukrajině bude trvat roky. Mají-li se osvobodit všechna území včetně Krymu, tak i desítky let, řekl analytik

Zbytečná válka

Obvinění muži prý také prováděli výzvědnou činnost, když sbírali informace o objektech kritické infrastruktury v Petrohradu a Leningradské oblasti, aby proti nim mohli v budoucnu podniknout teroristický útok, napsala agentura TASS.

Intenzivní boje na jihu Ruska pokračují

Ruský dobrovolnický sbor a jiná podobná organizace, legion Svoboda Ruska, se v posledních dnech pokoušejí z Ukrajiny proniknout na jih ruského území.

Střety v ruské Bělgorodské oblasti se odehrávaly i ve čtvrtek u vesnice Spodarjušino a v Kurské oblasti u Ťotkina. Podle ruského ministerstva obrany při pokusu proniknout na ruské území padlo „195 ukrajinských vojáků“, bylo zničeno pět tanků a další technika. Fakticky jde ale o ruskou nacionalistickou polovojenskou jednotku, která bojuje na straně Ukrajiny.

„Rusové utíkají, až se jim za patami blýská.“ Protikremelské paramilice hlásí první dobyté území

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám