Hlavní obsah

Zeman vyhlášením voleb dopálil opozici. Poznamená to kampaň

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když prezident Miloš Zeman v pondělí vyhlásil termín sněmovních voleb na 8. a 9. října příštího roku, odstartoval tím oficiálně volební kampaň. S nelibostí to přijaly strany vznikajících koalic, které teprve začínají propagovat novou značku. Kvůli pravidlům financování kampaní si totiž začnou ukrajovat z možného rozpočtu.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference opozičních stran. Na snímku (zleva) předseda KDU-ČSL Marek Výborný,1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda STAN Vít Rakušan, předseda ODS Petr Fiala, předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

Zeman uvedl, že chce takto časným vyhlášením voleb dopřát stranám čas na volební kampaň s poznámkou, že budou muset více spoléhat na technické prostředky než na kontakt s voliči. Opozice ho ale podezírá, že tím chtěl nahrát premiérovi Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO.

„Premiér a prezident si jdou na ruku dlouhodobě, takže nejsem tímto jejich krokem překvapen. Předseda vlády spoléhá na to, že mu jeho mediální síla pomůže i přesto, že jako premiér své úkoly nezvládá,“ řekl Novinkám předseda ODS Petr Fiala, který je lídrem nově vzniklé předvolební koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Jediná alternativa pro středopravicové voliče jsme my, rozjel trojblok sebevědomě kampaň

Domácí

Dodal, že i tak věří, že Babiš jako premiér příští rok skončí. „Žádné taktizování s volební kampaní za pomoci prezidenta na tom nic nezmění,“ dodal.

Volební kampaň podle zákona o volbách začíná dnem vyhlášení voleb a končí dnem uveřejnění celkových výsledků. Na její financování mohou subjekty použít až 90 milionů korun - a to bez ohledu na to, zda jde o samostatnou stranu, či o koalici.

Fiala jako lídr trojkoalice: S ANO nikdy

Domácí

Zeman měl čas na rozhodnutí o termínu voleb do začátku července. Jejich takto časným vyhlášením se výrazně odchýlil od dosavadní praxe své i svých předchůdců.

Například v roce 2017 říjnový termín voleb do Sněmovny stanovil 19. dubna, tedy šest měsíců před hlasováním. Jeho předchůdce Václav Klaus zase vyhlašoval, podobně jako prezident Václav Havel, volební dny zhruba čtyři měsíce dopředu.

Nad vyhlášením termínu se pozastavoval i poslanec TOP 09 Dominik Feri. „Proč? Kdybych si měl tipnout, tak asi i proto, že vyhlášením začíná volební kampaň a na tu lze použít do voleb 90 milionů. A to ať už jste jedna strana, nebo koalice dvou či tří stran. Jedna strana má tedy fakticky navrch,” napsal na Twitteru.

Lídr trojbloku Fiala uvedl, že na koncepci a rozpočtu volební kampaně uskupení ještě pracuje. Volební účet však musí jednotlivé subjekty uveřejnit nejpozději do pěti dnů od termínu vyhlášení voleb.

Bartoš: Naše práce je naše kampaň

I podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše, který je lídrem strany do voleb a kandidátem na premiéra, jenž nyní řídí jednání o volební koalici s hnutím STAN, zvýhodňuje Zemanův krok ve více směrech premiéra Babiše.

„Není žádným tajemstvím, že pan premiér mnohdy zneužívá svého postavení k dělání vlastního PR, a to i tehdy, když tím ohrožuje občany,“ uvedl.

Bartoš: Se STAN bychom chtěli být vyzyvateli ANO

Krajské volby

Odkazoval přitom na letošní krajské volby, kdy Babiš - podle Bartoše kvůli vlastní popularitě - odmítl i přes rostoucí počet nakažených nařídit nošení roušek a přistoupit k ochranným opatřením.

„Zároveň je (Babiš) i faktickým vlastníkem jednoho z největších mediálních domů, o férové soutěži se tak nedá hovořit,“ doplnil v narážce na to, že mezi Babišův majetek - nyní zaparkovaný ve svěřenských fondech - patří Mafra.

Zeman stanovil termín sněmovních voleb

Domácí

Bartoš ale doplnil, že Piráti neplánují stavět kampaň primárně na billboardech a další formách reklamy, ale spoléhat prý budou spíše na to, že voliči ocení jejich dosavadní práci.

„Věřím, že u voličů rozhodují činy politiků a jejich práce, ne reklama. Naše faktická práce je naše kampaň,“ řekl Novinkám.

Průzkum: První ANO oslabilo, druzí Piráti, levice by ostrouhala

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám