Hlavní obsah

Jediná alternativa pro středopravicové voliče jsme my, rozjel trojblok sebevědomě kampaň

Novinky, Dominika Jeřábková

Spojení konzervativního trojbloku ODS, TOP 09 a KDU-ČSL do parlamentních voleb, které Česko čekají v říjnu 2021, představuje podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové jedinou alternativu pro středopravicové voliče. Prohlásila to ve středu ve Sněmovně při představení sloganu a webu „Jdeme do toho SPOLU“.

Foto: Dominik Feri/Twitter

Předseda ODS Petr Fiala, šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na povolebním pivu

Článek

„Nejsme žádné hnutí, které vám bude mazat med kolem úst a říkat bezobsažná líbivá lákadla. Jdeme do toho spolu jako jasná a troufnu si říct, že jediná alternativa pro všechny středopravicové voliče a zároveň jediná konzervativně-liberální síla,“ řekla novinářům.

Novotný ostrouhá, ODS chce jen kandidáty s čistým rejstříkem

Domácí

Předseda Petr Fiala dodal, že spojení podle něj vzniklo za jasným cílem. „Nespojili jsme se proti někomu, ale pro něco. Pro hodnoty, které stojí za to hájit: svobodu, demokracii a naše místo na Západě. Pro fungující a srozumitelný stát. Jdeme do toho spolu, protože tahle země potřebuje změnu. Chceme dát naši zemi dohromady,“ uvedl Fiala.

Konzervativní trojblok narazí u kroužkování. Nejvíce vytěží ODS, míní politolog

Domácí

Narážel tak na častou výtku, které na adresu nově vzniklé předvolební koalice míří, že nenašla shodu na společném programu. „Na začátku příštího roku představíme program, na kterém pracují naši odborníci v programových týmech,“ doplnil.

Shoda u superhrubé mzdy?

Již před časem se přitom dostaly na přetřes jejich rozpory ohledně zrušení superhrubé mzdy, které ODS podpořila v rámci daňového balíčku spolu s poslanci ANO, KSČM a SPD. Následně to vzbudilo otázky, zda se kvůli otázce daní koalice do voleb ještě nerozpadne. Její lídři to však odmítli.

Fiala nyní uvedl, že koalice ve čtvrtek představí společný pozměňovací návrh, pro který by ráda našla podporu v Senátu. Ten o daňovém balíčku bude na čtvrteční schůzi jednat.

„Naše řešení zachová jak nízké daně pro lidi, tak kompenzaci pro obce a kraje. Bude rozpočtově zodpovědné a stát za ním bude celá naše koalice,“ řekl Novinkám.

Zkrachuje koalice Pirátů a STAN kvůli daním? Musíme to vyřešit, říká Rakušan

Domácí

Současně reagoval na předchozí spekulace s tím, že je otázka daní nerozdělí. „Chceme lidem v příštím volební období nabídnout předvídatelné daně, na které se budou moci podnikatelé připravit. Z toho důvodu chceme dělat daňové změny jenom jednou za volební období,“ slibuje Fiala.

Pokud jde o další priority, uvedl předseda lidovců Marian Jurečka, že se chtějí předně zabývat mimo jiné i penzijní reformou. „Chceme pro lidi vládu, jež má odvahu řešit i dlouho odkládané problémy,“ uvedl. Narážel tak na to, že právě reformu důchodů navzdory častým apelům ze strany opozice i veřejnosti současná vláda stále nepředstavila.

Lidé začali brát STAN vážně až po krajských volbách, míní politologové

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám