Hlavní obsah

Všude byl a všechno viděl minimálně třikrát. Fico opět šije do Korčoka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský premiér Robert Fico v úterý podpořil předsedu parlamentu Petra Pellegriniho před druhým kolem prezidentských voleb. Jeho protikandidáta exministra zahraničí Ivana Korčoka označil za „politického amatéra“, který podle něj může slovenskému politickému systému nadělat obrovské škody, jako podobní amatéři Andrej Kiska a Zuzana Čaputová.

Foto: Robert Fico / Facebook

Robert Fico při hlasování v prvním kole prezidentských voleb

Článek

„Peter Pellegrini není dokonalý prezidentský kandidát, ale u něj máme jistotu, že v zásadních otázkách bude stát za Slovenskem, nikoli proti Slovensku,“ řekl Fico ve videu zveřejněném na sociální síti. „U Ivana Korčoka máme zase jistotu, že Slovensko prodá za děravý groš. Já mám v sobotu 6. dubna ve druhém kole prezidentských voleb úplně jasno,“ uvedl předseda slovenské vlády.

Fico konstatoval, že slovenská mainstreamová média vykreslují Korčoka jako Boha, nejlepšího a nejmoudřejšího na světě, který všude byl a všechno viděl minimálně třikrát.

„Ivan Korčok je člověk bez názoru, lépe řečeno, vždy se řídil názorem nadřízených. Dnes se řídí názory svých chlebodárců, kteří ho vytvořili a financují,“ řekl Fico s tím, že jsou to nevládní organizace placené zahraničím a médii. „Proto je jeho zvolení prezidentem pro Slovensko mimořádně nebezpečné,“ dodal Fico.

Fico se pustil do Korčoka

Volby

Vztahy s Pellegrinim poznačené minulostí

Ficova strana Směr-sociální demokracie nepostavila do voleb hlavy státu vlastního kandidáta. Podporuje sice Pellegriniho, ale vztahy mezi premiérem a předsedou parlamentu jsou poznačené minulostí.

V roce 2020 totiž Pellegrini opustil Směr a založil vlastní stranu Hlas-sociální demokracie. Fico ho tehdy označil za zrádce. Po loňských parlamentních volbách jsou však Směr i Hlas součástí vládní koalice společně se Slovenskou národní stranou.

Po prvním kole prezidentských voleb, v nichž 23. března Korčok porazil Pellegriniho o 5,5 procenta, Fico označil exministra zahraničí Korčoka za válečného štváče. Řekl také, že Pellegrini na rozdíl od Korčoka nebude Slováky tahat do války.

Šéf agentury Focus Martin Slosiarik předpokládá, že výsledek druhého kola prezidentských voleb bude velmi těsný. „Vidím to 50 na 50. Souboj je natolik těsný, že z dat se dnes nedá říct, kdo reálně vyhraje,“ připustil Slosiarik.

První kolo prezidentských voleb na Slovensku vyhrál Korčok se ziskem 42,5 procenta hlasů před Pellegrinim, kterému dalo svůj hlas 37 procent voličů. Druhé kolo bude tuto sobotu 6. dubna.

Volím Pellegriniho, říkají ve volebním videu „obyčejní lidé“. Jsou to placení komparzisté

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám