Hlavní obsah

Poslance ANO povede Schillerová, vystřídá Faltýnka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předsedkyní nově zvoleného poslaneckého klubu ANO bude současná šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO). V čele tak vystřídá dlouholetého předsedu klubu poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. Ten podle svých slov už funkci zastávat nechtěl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alena Schillerová

Článek

Schillerová zastává nyní funkci vicepremiérky a ministryně financí. Po volbách, kdy koalice SPOLU a PirSTAN získaly v dolní komoře většinu, se očekává, že sestaví příští vládu, a ANO tak půjde do opozice.

Schillerová vedla letos ve volbách jihomoravskou kandidátku hnutí ANO. Od voličů získala téměř 23 000 přednostních hlasů.

Pro nechtěného Faltýnka už našli místo na kandidátce

Domácí

Faltýnek, který vedl poslanecký klub v minulém volebním období, se do Sněmovny dostal i letos.

Jeho jméno se nicméně objevuje v několika kauzách, mezi posledními je tzv. Faltýnkův diář, kdy z jeho poznámek vyplývalo, že Faltýnek jednal o věcech, pro které podle Babiše neměl mandát.

Vondráček: Bez Faltýnka si to neumím představit

Ještě v úterý ráno stávající předseda Sněmovny za ANO Radek Vondráček v rozhovoru pro Radiožurnál uvedl, že si fungování klubu bez Faltýnkova vedení neumí představit. „Jestli někdo umí vyjednávat, tak je to pan Faltýnek,” řekl Vondráček.

Nyní bude mít ANO i v novém volebním období v dolní komoře nejsilnější klub. Počet jeho členů ale klesne o šest na 72.

Reklama

Výběr článků

Načítám