Hlavní obsah

Hlasy pro Trumpa našli v koši. Případ šetří FBI

Právo, Novinky, ČTK, doh, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O možných volebních podvodech kvůli korespondenčnímu hlasování mluví americký prezident Donald Trump, kudy chodí. Nyní, šest týdnů před volbami, dostal republikánský šéf Bílého domu nečekanou nahrávku na smeč. V okrsku Luzerne v Pensylvánii, jednom z klíčových států, objevili v odpadkovém koši před sídlem volební komise devět hlasovacích lístků. Případ už vyšetřuje ministerstvo spravedlnosti, informovala stanice ABC News.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump na úterním mítinku v Moon Township

Článek

Ministerstvo spravedlnosti přitom v prohlášení k případu spojení „volební podvod“ nepoužilo. Federální nejvyšší prokurátor v Pensylvánii David Freed v prohlášení uvedl, že se vyšetřovatelé zabývají „zprávami o potenciálních problémech s malým množstvím korespondenčních hlasů“.

Hlavní problém je, že došlo k předčasnému otevření obálek. Volební komise má totiž obálky s hlasy uchovat až do voleb neotevřené. Podle prohlášení si pracovníci komise mohli obálky splést s obálkami se žádostmi o korespondenční hlasování, jež se naopak otevírat mají.

„Některé z těchto lístků lze přiřadit ke konkrétním voličům, u jiných se to nepodařilo,“ oznámil resort s tím, že šlo o hlasy vojáků. Nejméně sedm lístků, které zajistila FBI, bylo právě pro Trumpa. Obsah zbylých dvou není známý, členové volební komise je předtím dali do řádné obálky a zařadili k ostatním hlasům.

Jak je volen americký prezident

Volby USA

Lidé obeznámení s vyšetřováním stanici CNN sdělili, že vyšetřovatelé k případu nepracují s verzí, že by šlo o úmyslný volební podvod, jak se snaží naznačit prezident. Vyšetřovatelé předpokládají, že šlo o neúmyslnou chybu kvůli špatně nastaveným pravidlům manipulace s korespondenčními hlasy.

Manipulace! rozčiluje se Trump

„Demokraté manipulují letošní volby!“ napsal v reakci prezident Trump, který tento týden opět vyvolal pozdvižení, když odmítl slíbit pokojné předání moci, pokud by vyhrál jeho sok Joe Biden.

Jako důvod uvedl právě možné podvody s korespondenčními volebními lístky, jejichž plošné rozesílání některými státy kritizuje. Lídr republikánské senátní většiny Mitch McConnell i ostatní přední politici republikánské strany však ujistili, že případné předání moci proběhne pokojně.

Vyšetřování iniciovala okresní návladní Stefanie Salavantisová. Televize NBC připomněla, že jak Salavantisová, tak Freed jsou republikáni. Zároveň poznamenala, že je v USA krajně neobvyklé, aby vyšetřovatelé veřejně oznamovali probíhající vyšetřování, které dosud nebyla uzavřeno.

„Po pouhých třech dnech vyšetřování, aniž by našli jakýkoliv zločin, a předtím, než se to oznámilo hlasujícím vojákům, ministerstvo spravedlnosti poruší volební tajemství, a (ministr spravedlnosti) William Barr osobně spraví prezidenta o této chybě, kterou lze napravit, načež to prezident využije ve své kampani,” shrnul na Twitteru volební expert David Becker kritiku, která se na vyšetřovatele a resort spravedlnosti snesla.

Prezidenta žaluje neteř

Kromě politických střetů musí přitom Trump čelit i několika právním bitvám. Tu nejnovější rozpoutala jeho neteř Mary Trumpová, která jej v nedávno vydané knize obvinila, že ji podvodem připravil o dědictví za desítky milionů dolarů, na svého strýce v Bílém domě nyní podala žalobu.

Z podvodu a spiknutí viní prezidenta Trumpa, jeho sestru Maryanne Trumpovou Barryovou a pozůstalost prezidentova bratra Roberta Trumpa, který zemřel v srpnu a vydání knihy se marně zkoušel zabránit.

Trumpova neteř podala na prezidenta žalobu. Kvůli dědictví

Amerika

Mary Trumpové bylo 16, když jí v roce 1981 zemřel otec Fred Trump mladší. Podle ní jí zanechal podíly v rodinném podniku, které měla spravovat trojice zmíněných sourozenců. Tvrdí, že jí cíleně lhali o hodnotě dědictví, čímž ji přiměli, aby se „vzdala všeho za zlomek skutečné ceny“.

Podvod podle ní nevyšel najevo do října 2018, kdy list The New York Times napsal o svém šetření daňových záležitostí týkajících se Trumpovy rodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám