Hlavní obsah

Další průtahy v trestním řízení s Trumpem. Nejvyšší soud projedná jeho obhajobu imunitou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký nejvyšší soud projedná, zda je bývalý prezident země Donald Trump imunní před trestním stíháním na základě obvinění, že se pokusil zvrátit výsledek prezidentských voleb v roce 2020. Mnozí toto rozhodnutí vnímají jako Trumpovu výhru, protože tento průtah může způsobit, že se soud s ním nestihne uskutečnit před listopadovými volbami.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Donald Trump během republikánských primárek v Jižní Karolíně

Článek

Argumenty obou stran soud, kde mají konzervativní soudci převahu šest ku třem, vyslechne v dubnu a rozhodnutí by mohlo být vzneseno před koncem června. I tak by tento průtah mohl znamenat, že se soudní řízení s Trumpem do voleb nestihne.

Jeho tvrzení, že je imunní před všemi obviněními z trestné činnosti za činy, které podle něj spadaly do jeho prezidentských povinností, už přitom zamítl odvolací soud.

Televizní stanice BBC uvádí, že na své vlastní sociální síti Truth Social Trump středeční rozhodnutí nejvyššího soudu přivítal a zopakoval, že bez imunity by prezidenti mohli být „paralyzovaní prospektem neoprávněného stíhání a odvety po opuštění úřadu.“

Orbán navštíví Trumpa, setkání s Bidenem zatím v plánu není

Evropa

Toto rozhodnutí také zvyšuje šanci, že soud nestihne vynést rozsudek nad bývalým prezidentem do poloviny září, což je pravidly ministerstva spravedlnosti stanovená lhůta, po které se trestní řízení s kandidáty ve volbách musí přerušit.

Trump byl kvůli svým pokusům zvrátit volební prohru s Joem Bidenem loni obviněn z ovlivňování svědků a spiknutí s úmyslem podvést Spojené státy.

Tato obvinění proti němu vznesl zvláštní poradce vyšetřování Jack Smith, který také usiloval o to, aby se soud s bývalým prezidentem konal letos.

Smith také apeloval na nejvyšší soud, aby Trumpovu obhajobu imunitou projednal, ale ten už v lednu odmítl, a tak celá záležitost připadla federálnímu odvolacímu soudu ve Washingtonu.

„Nemůžeme přijmout tvrzení bývalého prezidenta Donalda Trumpa, že má prezident neomezenou autoritu páchat zločiny, které by neutralizovaly tu nejzákladnější kontrolu nad výkonnou mocí – uznání a implementaci volebních výsledků,“ stálo v soudním rozsudku.

Pokud Donald Trump v listopadových volbách zvítězí, je čím dál tím pravděpodobnější, že se jeho případ před soud nedostane vůbec.

Jím dosazení představitelé ministerstva by mohli celý případ uzavřít bez rozsudku, nebo vyšetřování na neurčito suspendovat, nebo by Trump sám mohl učinit bezprecedentní krok a sám sobě udělit prezidentské omilostnění.

Soudkyně vyloučila Trumpa z primárek v Illinois

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám