Hlavní obsah

Soudkyně vyloučila Trumpa z primárek v Illinois

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Soudkyně Tracie Porterová v americkém státě Illinois rozhodla o vyloučení amerického exprezidenta Donalda Trumpa z republikánských primárek, které se v tomto státě budou konat 19. března. Informovala o tom agentura The Associated Press (AP). Platnost verdiktu ale není okamžitá, Trump se proti rozhodnutí může do pátku odvolat a očekává se, že to udělá.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Donald Trump

Článek

„Volební výbor státu Illinois odstaví Donalda J. Trumpa z hlasování v primárkách 19. března, nebo stornuje všechny hlasy, které mu budou odevzdány,“ uvedla soudkyně Tracie Porterová.

„Je to historické vítězství,“ prohlásil Ron Fein, právní ředitel organizace Free Speech For People, která je jedním z hlavních právních zástupců v tomto případu.

„Každý soud nebo úředník, který se zabýval podstatou Trumpovy ústavní způsobilosti, zjistil, že se po složení přísahy dopustil vzpoury, a proto je nyní diskvalifikován,“ dodal.

Důvodem čtvrtečního rozhodnutí je to, že se Trump zapojil do nepokojů ze 6. ledna 2021. Tehdy jeho příznivci zaútočili na washingtonský Kapitol, připomíná agentura AP.

V jádru sporů o Trumpovu účast ve volbách leží 14. dodatek americké ústavy, konkrétně jeho třetí paragraf, podle něhož nesmí jakýkoliv úřad, vojenský ani civilní, ve Spojených státech zastávat ten, kdo odpřisáhl věrnost ústavě a následně se dopustil „povstání nebo vzpoury proti (ústavě) nebo poskytl pomoc a útěchu nepřátelům“ ústavy.

Illinois je už třetí stát, který Trumpa k primárkám nepustí, předtím se tak stalo v Coloradu a Maine. Rozhodnutí ale byla pozastavena a rozhodne Nejvyšší soud.

Biden a Trump vyhráli primárky v Michiganu

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám