Hlavní obsah

Slováci volili prezidenta. O postupujících do druhého kola je rozhodnuto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V sobotu po dvaadvacáté hodině se uzavřely volební místnosti a začaly se sčítat hlasy z prvního kola slovenských prezidentských voleb. O  obsazení druhého kola, které se koná 6. dubna, již není pochyb, utkají se v něm Peter Pellegrini a Ivan Korčok.

Foto: Profimedia.cz

Peter Pellegrini a Ivan Korčok v televizním duelu

Článek

Po sečtení hlasů z 90 procent volebních okrsků vedl Korčok (40 %) před Pellegrinim (38 %). Štefan Harabin má značný odstup (12%) a do druhého určitě nepostoupí. Je možné konstatovat, že do druhého kola postupují Pellegrini s Korčokem.

Korčok řekl, že před druhým kolem chce oslovit voliče vládní koalice i voliče Harabina. „Vědí, kdo jsem, a vědí i to, že Pellegrini má v mnoha ohledech podobné názory jako já. Vědí, že země se neubírá správným směrem,“ uvedl Korčok.

Očekávání se potvrdilo

Podle volebního modelu agentury Median pro Rozhlas a televizi Slovenska by první kolo měl vyhrát exministr zahraničí Ivan Korčok s 34,9 procenta před předsedou parlamentu Petrem Pellegrinim s 34,3 procenta. Bývalý šéf Nejvyššího soudu Štefan Harabin by měl získat 15 procent hlasů, expremiér Igor Matovič a exministr zahraničí po čtyři procenta.

Všechny předvolební průzkumy veřejného mínění řadily na první dvě místa právě Pellegriniho a Korčoka. Počtem získaných hlasů může překvapit Harabin, ale jeho postup do druhého kola je nepravděpodobný, což potvrdily průběžné výsledky.

Podle analytiků, pokud bude Korčok před půlnocí vést v průběžných výsledcích, mohl by v prvním kole zvítězit. Až pak budou totiž nabíhat výsledky z větších měst, kde je jeho pozice nejsilnější. Pokud bude ještě před půlnoci vést Pellegrini, souboj bude velmi vyrovnaný. Před 23. hodinou, tedy po sečtení prvních okrsků vedl Pellegrini.

Foto: Dorota Holubová, ČTK

Svůj hlas odevzdala i současná prezidentka Zuzana Čaputová

Pellegrini přislíbil, že pokud se dostane do druhého kola voleb, nesklouzne do agresivního stylu kampaně a absolvuje několik duelů. „Nechci dělat žádné vývrtky a experimenty,“ dodal s tím, že o Velikonocích nechce lidi zatěžovat politikou. Před prvním kolem absolvoval Pellegrini pouze jeden duel s Korčokem.

Kompletní výsledky prvního kola se dají očekávat v noci na neděli, ráno by již mělo být zcela jasné, kdo postoupí do druhého kola. Novinky budou sčítání průběžně sledovat.

Schuster nejlepší

Agentura Focus se ptala voličů, koho považuje v dosavadní historii samostatného Slovenska za nejlepší hlavu státu. Jednatřicet procent respondentů označilo v průzkumu pro televizi Markíza za nejoblíbenějšího Rudolfa Schustera, který byl prezidentem v létech 1999 až 2004. Na druhém místě se umístila současná hlava státu Zuzana Čaputová s 24 procenty a na třetím Ivan Gašparovič s 18 procenty. Osm procent respondentů označilo Michala Kováče a šest procent Andreje Kisku.

Voliči nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica považují za nejlepšího prezidenta Gašparoviče a voliči opozičního Progresivního Slovenska Čaputovou.

Pellegrini u voleb: Zahraniční orientace Slovenska se nemění

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám