Hlavní obsah

Pellegrini u voleb: Zahraniční orientace Slovenska se nemění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kandidát na nového slovenského prezidenta, předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini důrazně odmítl, že volba hlavy státu je o tom, zda bude Slovensko směřovat na Východ, či na Západ. „Slovensko je jasně ukotvené v Evropské unii a v Severoatlantické alianci,“ zdůraznil Pellegrini.

Peter Pellegrini odvolilVideo: Ivan Vilček, Novinky

 
Článek

„To, že se mluví o suverénnějším hlasu Slovenska, nebo o suverénní zahraniční politice a o tom, že Slovensko si bude hájit své národně-státní zájmy, ještě neznamená, že mění základní kurz své zahraniční politiky,“ uvedl Pellegrini.

Pellegrini se dostavil k volbám společně s maminkou a sestrou. Všichni odevzdali svůj hlas v budově gymnázia na bratislavské Grösslingově ulici. Předseda parlamentu konstatoval, že voliči rozhodnou, kdo bude v čele státu nejbližších pět a možná až deset let. „Prezident bude buď spolupracovat s vládou, nebo ji bude brzdit v krocích, které by nebyly ve prospěch lidí a této země,“ dodal Pellegrini.

Foto: Ivan Vilček, Novinky

Peter Pellegrini

Korčok: Prezident musí být zvolen se silnou účastí

Další prezidentský kandidát, který společně s Pellegrinim patří k favoritům na postup do rozhodujícího, druhého kola, exministr zahraničí Ivan Korčok odevzdal hlas společně s manželkou ve městě Senec u Bratislavy, kde bydlí. „Pokud dovolíte, já teď nebudu hodnotit, protože je svátek demokracie a moratorium. Za nejdůležitější považuji, aby občané využili své ústavní právo volit,“ řekl. „Je důležité, aby prezident Slovenské republiky byl zvolený se silnou a vysokou účastí,“ dodal Korčok.

Současná prezidentka Zuzana Čaputová rovněž zdůraznila, že pro hlavu státu je důležité, aby měla co nejsilnější legitimitu. Prezidentka by byla ráda, pokud by její nástupce absolvoval první oficiální návštěvu v České republice. Čaputová na druhé funkční období nekandiduje a její mandát končí v polovině června 2024.

Přes čtyři miliony slovenských voličů mohou odevzdat svůj hlas v téměř 6000 volebních místnostech po celé zemi. Například volební místnost na Štrbském plese se nachází v nadmořské výši 1340 metrů. V obci Detvianska Huta v okresu Detva zase voliči hlasují v budově autobusové zastávky. V ní je malá společenská místnost a volby v ní jsou už delší čas tradicí. Zapsaných je zde 106 voličů.

Opilý člen komise

Ve městě Bernolákovo v okresu Senec na západě země musel být odvolaný člen volební komise, protože jevil známky požití alkoholu. Přivolaní policisté mu dali foukat a v dechu mu naměřili 2,75 promile. Z volební komise byl okamžitě vyloučený.

Člen volební komise v bratislavské Petržalce byl politickou stranou odvolaný z komise, protože se mělo jednat o konfliktního člověka. Jeho agresivita se vzápětí potvrdila, když ostatním členům komise vyhrožoval, že si přinese zbraň. Na místo musela být přivolaná policie.

Prezidentské volby na Slovensku skončí v sobotu ve 22:20, oproti plánu o 20 minut později. Důvodem je podle komise přerušení hlasování na jednom místě.

Slováci volí prezidenta. Co si myslí o kandidátech?

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám