Hlavní obsah

Slováci volí prezidenta. Co si myslí o kandidátech?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slováci v sobotu vyrážejí k urnám, aby v prvním kole prezidentských voleb rozhodli o tom, koho vyšlou do kola druhého, vypsaného na 6. dubna. Pozice dvou hlavních favoritů obsadili předseda parlamentu Peter Pellegrini (48) a Ivan Korčok (59), bývalý ministr zahraničí. Jakýkoli jiný výsledek by byl senzací.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Kandidáti na prezidenta Slovenské republiky: zleva Peter Pellegrini a Ivan Korčok při předvolební televizní debatě v TV Markíza, 18. března 2024

Článek

Stejně tak by se považovalo za mimořádné překvapení, kdyby některý z uchazečů dosáhl na nadpoloviční většinu, a stal se tak hlavou státu už o víkendu.

Voleb se může zúčastnit 4,3 milionu voličů, z nich je 262 tisíc prvovoličů. Volební místnosti jsou otevřené od sedmi hodin ráno do večerní dvaadvacáté hodiny. Výsledky prvního kola by mohly být známy už v noci na neděli.

Podle průzkumů 60 procent voličů ví, komu dá hlas. Nerozhodnutých je asi 20 procent voličů a zbytek k volbám vůbec nepůjde. Polovina voličů si myslí, že nový prezident by měl s vládou hlavně spolupracovat, a téměř 36 procent voličů očekává, že hlava státu bude protiváhou vládní moci.

Pellegrini by podle průzkumu zvítězil v obou kolech slovenských prezidentských voleb

Volby

Rozdělená země

„Chci, aby na Slovensku konečně zavládl klid a politici se věčně nehádali. Pokud by se stal prezidentem Korčok, přineslo by to neustálý konflikt s (premiérem Robertem) Ficem, a tudíž jen prodloužení stavu se Zuzanou Čaputovou. Proto budu volit Pellegriniho,“ řekl Novinkám Ján Stolár ze středoslovenského města Zvolen.

„Pět let seděla v Prezidentském paláci americká agentka Čaputová, která plnila rozkazy z Washingtonu. Korčok je stejný kalibr a nevěřím ani Pellegrinimu a jeho dvěma tvářím. Hlas dám Štefanu Harabinovi,“ vysvětluje Ondrej z města Partizánske, proč je mu blízký exministr spravedlnosti a bývalý šéf slovenského Nejvyššího soudu, který české čtenáře zaujal především výrokem, že v ČR jsou podporovatelé fašismu.

Další Harabinův volič, který se představil rovněž jen křestním jménem, Tomáš, se bojí, že Korčok by mohl Slovensko zatáhnout do války na Ukrajině.

Nepojedu do Česka k těm podporovatelům fašistů, zaútočil slovenský prezidentský kandidát

Volby

„Nechci, aby se všechna moc soustředila v rukou vládní koalice, Ficova vláda musí mít v Prezidentském paláci protiváhu. Prezidenta, který zakročí, pokud by se Slovensko vydalo nedemokratickým směrem,“ vysvětluje zase student Igor Štiavnický z Bratislavy. „Korčok není ideální, není tak známý jako Pellegrini, ale věřím, že ve druhém kole dokáže zvítězit,“ dodal.

Alena Staniaková z Banské Bystrice zvažuje, že po ukončení vysoké školy odejde do zahraničí. „Na Slovensku nevidím perspektivu. Fico nás tahá na východ a jeho vstřícná politika vůči Rusku se mi vůbec nezamlouvá,“ zdůraznila „Ještě nevím, komu dám v sobotu hlas. Nevylučuji, že se k prvnímu kolu nepřijdu a ve druhém kole si vyberu menší zlo. Tak už to na Slovensku chodí,“ dodává její kamarádka Jana.

O prezidentskou funkci se budou také ucházet politici Marian Kotleba z krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko, Ján Kubiš, někdejší ministr zahraničí, a expremiér Igor Matovič. Na seznamu jsou i další jména: historik Patrik Dubovský (nezávislý), Krisztián Forró z Maďarské aliance a nezávislý Milan Náhlik. Andrej Danko z vládní Slovenské národní strany a Róbert Švec ze Slovenského Hnutí Obrody v březnu z boje odstoupili.

Poslední průzkum agentury Ipsos (v %)
První kolo:
Peter Pellegrini37,5
Ivan Korčok 36,3
Štefan Harabin13,1
Druhé kolo:
Peter Pellegrini54,5
Ivan Korčok 45,5

První duel před prezidentskými volbami: Řešila se Česká republika

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám