Hlavní obsah

Pellegrini by podle průzkumu zvítězil v obou kolech slovenských prezidentských voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prvním kole slovenských prezidentských voleb se očekává těsný souboj předsedy parlamentu Petra Pellegriniho a exministra zahraničí Ivana Korčoka, ale druhé kolo by mělo mít jasného vítěze. Vyplývá to z předvolebního průzkumu, který byl zveřejněn ve středu. Od čtvrtka platí na Slovensku předvolební moratorium a průzkumy už nebude možné zveřejňovat.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Favoritem slovenských prezidentských voleb je Peter Pellegrini

Článek

Podle průzkumu agentury Ipsos pro Denník N by v prvním kole, které se koná v sobotu 23. března, zvítězil Pellegrini se ziskem 37,5 procenta hlasů před Korčokem, kterého by volilo 36,3 procenta respondentů.

Průzkum rovněž ukázal rostoucí popularitu bývalého šéfa Nejvyššího soudu Slovenské republiky Štefana Harabina, kterému by dalo hlas 13,1 procenta dotázaných. Ve prospěch Harabina v pondělí odstoupil z voleb předseda vládní Slovenské národní strany Andrej Danko. S velkým odstupem za Harabinem následují předseda Maďarské aliance Krisztián Forró (4,3 %), expremiér Igor Matovič (3,5 %) a další bývalý ministr zahraničí Ján Kubiš (2,5 %).

Jasné druhé kolo

Druhé kolo prezidentských voleb, které se koná 6. dubna, mohou rozhodnout ve prospěch Pellegriniho voliči Harabina a Forróa. Převážná část jejich voličů dá ve druhém kole svůj hlas Pellegrinimu, který by tak v rozhodujícím kole získal 54,5 procenta hlasů, a Korčok by dostal 45,5 procenta hlasů. V přepočtu na předpokládanou padesátiprocentní účast ve volbách představuje náskok Pellegriniho až 200 tisíc hlasů.

Korčok může ve druhém kole počítat s hlasy voličů Matoviče a z části i Kubiše z prvního kola, ale to jsou výrazně menší skupiny voličů. Dalším faktorem je, že Korčok má sice jasnou podporu voličů ve věku 18 až 34 let, ale k volbám chce jít jen polovina z nich. Pellegrini má podporu starších voličů a ti k volbám určitě přijdou. Korčok má šanci zvítězit v Bratislavském a Trnavském kraji, v ostatních šesti by měl zvítězit Pellegrini.

Nepojedu do Česka k těm podporovatelům fašistů, zaútočil slovenský prezidentský kandidát

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám