Hlavní obsah

První duel před prezidentskými volbami: Řešila se Česká republika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenští politici by se podle Petra Pellegriniho měli snažit zvrátit rozhodnutí kabinetu Petra Fialy o zrušení společné schůze vlád ČR a Slovenska, nikoliv chválit českého premiéra za některá jeho vystoupení. Předseda Hlasu Pellegrini poprvé debatoval s exministrem zahraničí Ivanem Korčokem, oba jsou největšími favority nadcházejících prezidentských voleb.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Kandidáti na prezidenta Slovenské republiky zleva Peter Pellegrini a Ivan Korčok monitoru při předvolební televizní debatě v TV Markíza

Článek

„Suverénní slovenský politik by měl stát na straně Slovenska, nikoliv na straně české vlády,“ uvedl Pellegrini v pondělí v televizi Markíza.

Podle Korčoka leží zodpovědnost za narušení česko-slovenských vztahů jednoznačně na slovenské straně. „Češi a Česká republika jsou nejbližší partner; a ten důvod, proč Česká republika učinila takovýto krok, je zřejmý. V České republice už neumí vysvětlit to, co slovenská vláda a koalice, které jste součástí, dělají s naší zahraniční politikou,“ reagoval Korčok.

Exministr zahraničí upozornil, že současná vládní koalice pálí mosty k nejbližším slovenským sousedům – k České republice a k Polsku. „Česká vláda to už nedokáže vysvětlit ani vlastním občanům. To, co dělá vládní koalice, je hrubé porušení státně-politických zájmů Slovenské republiky,“ dodal Korčok.

Pellegrini obhajoval postoj vládní koalice, že na Ukrajinu už Slovensko nepošle ani jediný náboj. „Chceme, aby se co nejdříve zastavilo zabíjení a byla zahájena mírová jednání. Nechápu, jak může být země kritizována za to, že nesdílí militantní postoj, jaký sdílí Česká republika,“ zdůraznil Pellegrini a rozhodnutí české vlády označil za chybné.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Kandidát na prezidenta Slovenské republiky Ivan Korčok

My rovněž můžeme mít hodně názorů na to, co se děje v Čechách, ale nikdy jsme si nedovolili kritizovat českou vládu
Peter Pellegrini

„Jak nás může někdo kritizovat za to, že nevyšleme nikdy žádného slovenského vojáka na Ukrajinu? Chceme mír a aby se zastavila palba. Pokud nás za tohle má česká vláda kritizovat, domnívám se, že dělá velkou chybu,“ dodal předseda slovenského parlamentu.

Podle Pellegriniho česká vláda povýšila vlastní politickou agendu nad skvělé česko-slovenské vztahy. „My rovněž můžeme mít hodně názorů na to, co se děje v Čechách, jak tam zvládají svou politiku, jakou tam mají atmosféru, ale nikdy jsme si nedovolili a ani si nedovolíme kritizovat českou vládu, protože je legitimně zvolená českými občany a my musíme respektovat jejich názory,“ konstatoval Pellegrini.

Korčok v souvislosti s Ukrajinou řekl, že mír, o kterém mluví druhý prezidentský kandidát, není mír, ale kapitulace. „Slovenští občané nechtějí, abychom zradili našeho souseda,“ uvedl. Korčok řekl, že válka na Ukrajině vypukla kvůli nevyprovokované agresi Ruské federace. „Vládce v Kremlu si řekl, že Ukrajina nemá právo existovat,“ uvedl Korčok.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Kandidát na prezidenta Slovenské republiky Peter Pellegrini odpovídá na otázky novinářů

Danko se vzdal prezidentské kandidatury

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám