Hlavní obsah

Nepojedu do Česka k těm podporovatelům fašistů, zaútočil slovenský prezidentský kandidát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olej do ohně česko-slovenských vztahů přilil kandidát na slovenského prezidenta Štefan Harabin, když na úterním setkání s voliči ve Zvolenu prohlásil, že by v případě svého zvolení nezamířil na první zahraniční návštěvu do Česka, jak je dlouhodobě zvykem. A důvod? Je to stát, který podporuje fašismus. Jeho první kroky by směřovaly do Moskvy, upřesnil.

Foto: Profimedia.cz

Śtefan Harabin

Článek

„První cesta by vedla do Ruska, protože nepojedu do Česka, pokud bych vyhrál volby, k podporovatelům hitlerovců a fašistů,“ uvedl v rozvláčném a místy hůře srozumitelném projevu Harabin, kterému průzkumy přisuzují podporu zhruba 11 procent voličů.

Nejde přitom o jeho první hanlivé vyjádření na adresu předních českých politiků. Harabin rovněž prohlásil, že český prezident a premiér se chovají trapně a „otrocky přisluhují“ Spojeným státům.

„Pokud bych se stal prezidentem, ani jeden voják, ani jeden náboj, ani jeden cent nejde na Ukrajinu, ani humanitární pomoci,“ řekl také ve Zvolenu. Napadenou zemi označil za „fašistický režim“. Do jeho více než dvouhodinového vystoupení mu přitom vyzváněl mobilní telefon s ruskojazyčnou melodií „Davaj nalivaj“ (Dělej, nalij - pozn. red).

„Ani jeden cent z peněz, které šly na Ukrajinu, se nevrátí. Jsou to peníze vyhozené do vody. Američané odcházejí a teď přenesli finanční břemeno na Evropskou unii a panáci jako Fiala a Petr Pavel s tím souhlasí. A když slovenský premiér (Robert Fico) řekne, že ne, tak na něj začnou útočit,“ prohlásil slovenský prezidentský kandidát na dalším z videí, které koluje na sociální síti TikTok.

Někdejší komunistický soudce a později šéf slovenského Nejvyššího soudu je dlouhodobě znám svými proruskými postoji. Na sociální síti loni napsal, že na místě Vladimira Putina by se k Ukrajině zachoval stejně. Později svůj názor ještě zopakoval.

Ruská invaze na Ukrajinu je přitom odborníky na mezinárodní právo vnímána jako porušení jeho norem, které zakazují použití síly mezi státy.

Rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina zahájit invazi podle nich splňuje kritéria trestného činu agrese dle definice v Římském statutu, dokumentu vytvořeném Mezinárodním trestním soudem (MTS).

„Rusko nemůže být agresorem“

„Na výrok jsem hrdý a kdykoliv bych ho zopakoval. Je nesporné, že Putin a Ruská federace postupovala v souladu s mezinárodním právem. Nemůže být agresorem,“ prohlásil podle Denníku N Harabin, aniž v tu chvíli věděl, že na něj slovenský prokurátor podal obžalobu pro podezření ze spáchání trestných činů hanobení národa, rasy a přesvědčení jakož i schvalování trestného činu.

V příspěvku na sociální síti Harabin psal také o tom, že je povinností Rusů pacifikovat nacisty. Po vzoru Ruska za ně slovenský prezidentský kandidát označuje Ukrajinu a jmenovitě prezidenta Volodymyra Zelenského.

Harabin svým nejnovějším výpadem reaguje na přerušení mezivládních konzultací a zrušení společného zasedání vlád České republiky a Slovenska, k němuž se český kabinet rozhodl právě kvůli zásadním rozporům v nahlížení na válku na Ukrajině.

Zatímco Česká republika napadenou zemi podporuje i vojensky, Slovensko pod vedením premiéra Roberta Fica poskytovat materiál z armádních zásob nehodlá.

„Není možné ignorovat zásadní rozdíly v názorech na klíčové otázky zahraničněpolitických témat, jako je třeba setkání slovenského ministra zahraničí s ministrem zahraničí Ruské federace,“ zdůvodnil krok Prahy premiér Petr Fiala (ODS).

Harabin nekandiduje na slovenského prezidenta poprvé. Již v roce 2019 skončil v prvním kole přímé volby slovenského prezidenta na třetím místě a nepostoupil do rozhodujícího kola hlasování.

Slovenský exministr spravedlnosti schvaloval ruskou invazi, nyní čelí obžalobě

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám