Hlavní obsah

Ruská média o Pellegrinim: Chce mír a odmítá zbraně pro Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slovensku vyhrál prezidentský kandidát odmítající dodávky zbraní na Ukrajinu a podporující rychlé řešení konfliktu, píší ruská média o vítězi voleb, předsedovi slovenského parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) Peteru Pellegrinim.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Pellegrini oslavuje vítězství v prezidentských volbách společně s premiérem Robertem Ficem

Článek

„Pellegrini se zasazuje o ukončení bojů na Ukrajině,“ napsala ruská agentura RIA Novosti. Připomněla, že nově zvolený prezident „projevil obavy“ ohledně dodávek munice Kyjevu. Také agentura TASS Pellegriniho označila za „podporovatele rychlého řešení konfliktu na Ukrajině“.

Co znamená vítězství Pellegriniho? Speciální volební studio Novinek z Prahy a Bratislavy

Volby

Agentura Interfax citovala výroky Roberta Fica o Pellegrinim, že jde o „umírněného kandidáta, který chápe cenu míru“. Ivana Korčoka naopak Fico podle Interfaxu nazval „podněcovatelem války, který bez váhání podpoří vše, co mu řeknou na Západě“.

Moskovskij komsomolec ale připomíná, že i „Korčok vystupoval proti dodávkám zbraní na Ukrajinu“. Upozornil, že se Pellegrini domnívá, že Ukrajina nemůže vstoupit do NATO „Naopak jeho soupeř uvedl, že by to bylo možné, pokud by Ukrajina splnila všechny nutné podmínky,“ všímá si list.

„Trojský kůň Putina.“ Pellegriniho vítězství budí u českých politiků velké emoce

Volby

Na Ukrajině jsou ostražití

Ukrajinská média jsou v hodnocení Pellegriniho opatrná. Jeho postoje zmiňují zejména v souvislosti s Ficem, kterého list Ukrajinska pravda označil za „antiukrajinského“.

„Pellegrini sdílí postoj slovenské vlády ohledně normalizace vztahů s Ruskem,“ podotýká agentura Ukrinform, podle které je Pellegrini také odpůrcem západních protiruských sankcí.

Agentura Unian přinesla přehled Pellegriniho výroků o Ukrajině a mimo jiné připomněla, že nově zvolený prezident v předvolebních debatách požadoval „okamžité ukončení bojů a zahájení mírových rozhovorů“.

Pellegrini vyhrál sobotní druhé kolo voleb prezidenta se ziskem 53,12 procenta hlasů, Korčoka podpořilo 46,87 procenta voličů.

„Tohle vám nezapomenu,“ opřel se poražený Korčok do Pellegriniho

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám