Hlavní obsah

Pellegrini přiznal, že by nebránil spojence z NATO napadené Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý slovenský premiér a současný kandidát na prezidenta Peter Pellegrini prohlásil, že by v případě napadení člena Severoatlantické aliance (NATO) Ruskem a následné aktivace článku 5 neposlal slovenské vojáky na pomoc, protože by podle jeho slov neměli spojencům co nabídnout. Pellegrini to řekl ve středu poslední debatě veřejnosprávní televize RTVS, kde se střetl s druhým kandidátem na prezidenta, bývalým slovenským ministrem zahraničí Ivanem Korčokem.

Foto: Profimedia.cz

Peter Pellegrini v objetí s Andrejem Babišem při březnové návštěvě slovenského politika v Praze

Článek

Odpovědi na otázku moderátorské dvojice, zda by souhlasil s pomocí členské zemi NATO napadené Ruskem, se Pellegrini nejprve snažil vyhnout.

„Článek NATO o tom mluví, samozřejmě, ale já si spíše myslím, že naše země, která skončila s vybrakovanými zásobami, která neumí střežit svůj vzdušný prostor, která nemá protivzdušný systém obrany, která nemá letectvo, která nemá momentálně pozemní vybavení, všechno je jen v oblasti kontraktů, ale nic nemáme reálně,“ prohlásil bez dokončení věty Pellegrini.

Expremiéra Slovenska totiž přerušil moderátor, který Pellegrinimu připomněl, že Slovensko disponuje profesionální armádou a profesionálními vojáky. Na to následně Pellegrini otevřeně přiznal, že by nesouhlasil s jejich vysláním na pomoc.

Šimečka: Pellegriniho žadonění o schůzku v Kremlu potvrzuje, že je pro vítězství schopen udělat vše

Evropa

„Ne, nemůžeme (vojáky poslat), protože bychom jim neměli co dát do rukou. (Vojáci) by neměli čím bojovat a museli bychom si přiznat, že my momentálně vojensko-technicky neumíme pomoct ani našim spojencům, protože máme takto zdecimovanou naši armádu,“ prohlásil kandidát podpořený slovenským premiérem Robertem Ficem.

Babišova škola?

Pellegrini se tak zachoval obdobně, jako zkraje roku 2023 při českých prezidentských volbách neúspěšný kandidát na prezidenta, bývalý premiér a současný šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Toho se moderátor České televize zeptal, zda by poslal české vojáky do otevřeného konfliktu v případě útoku na Polsko nebo Pobaltské státy

„Kam myslíte? Do války? Určitě ne. A proč bychom měli mít otevřený konflikt? Já chci mír,“ prohlásil Babiš. Moderátor posléze zopakoval otázku s tím, že připomněl, že by v případě zvolení prezidentem byl Babiš vrchním velitelem ozbrojených sil.

„Ne. Určitě ne. A já si myslím, že je potřeba mluvit o míru,“ zopakoval zase Babiš. Šéf hnutí ANO se posléze na Twitteru opravil a uvedl, že v debatě o této otázce vůbec nechtěl hovořit, ale že kdyby došlo na lámání chleba, tak by dodržel článek pět. „O tom není debata,“ opravil se později poté, co jeho původní výrok obletěl svět a psala o něm světová média.

Babiš by nevyslal vojáky na pomoc napadenému Polsku, později se opravil

Prezidentské volby

Korčokova reakce

Korčok uvedl, že jeho odpověď na poslání slovenských vojáků v případě napadení kterékoli člena aliance je „jednoznačná“.

„Slovensko nemůže být černý pasažér. Chci ale říct, že o tom, zda vojáci budou vyslání i v rámci článku pět, rozhoduje vláda Slovenské republiky a národní rada. (…) Aliance je nejlepší obranná organizace, kterou máme. Kdyby na to přišlo, tak já si myslím, že občané Slovenské republiky velmi dobře ví, že si musíme vzájemně pomoct,“ prohlásil Korčok.

Druhé kolo slovenských prezidentských voleb proběhne v sobotu 6. dubna. Podle průzkumů rozhodující druhé kolo favorita nemá, očekáván je tak těsný souboj obou kandidátů.

Rozdíl v rámci statistické chyby. Na Slovensku zveřejnili první průzkum před druhým kolem voleb

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám