Hlavní obsah

Fico pozval na pietu k osvobození Bratislavy velvyslance z EU. Nepřišel ani jeden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Vojenská realita na Ukrajině, plány a politické cíle, které přichází ze Západu, na sebe naráží. Slovenský premiér Robert Fico to řekl ve čtvrtek u příležitosti vzpomínky na 79. výročí osvobození Bratislavy u památníku Slavín, kde je pohřbeno téměř 7000 vojáků Rudé armády.

Foto: Facebook/Směr

Robert Fico při projevu na Slavíně

Článek

Fico obvinil Západ z prodlužování konfliktu na Ukrajině. „Vojenská realita je velmi jasná. Je dnes zcela evidentní, že Ukrajině se vojensky nedaří a na druhé straně jsou politické plány a cíle, že není možné v žádném případě dopustit, aby jedna z těchto stran, v tomto případě Ruská federace, byla úspěšná,“ řekl Fico ve svém projevu.

„Přejeme si mír zbraní, přejeme si co nejdříve zastavit všechny vojenské operace,“ dodal předseda slovenské vlády s tím, že Evropská unie by měla sehrát aktivnější roli při zprostředkování „dobrého a čestného míru pro obě strany“.

Bez velvyslanců EU

Pietní akce se zúčastnili velvyslanci Ruské federace, Běloruska, Kazachstánu a Ázerbájdžánu. „Vyslovuji lítost, že nepřišel ani jeden z pozvaných velvyslanců zemí Evropské unie. To, že z nějakých iracionálních důvodů odmítají sem přijít představitelé jiných států, považuji za projev neúcty k vojákům Rudé armády, kteří jsou pohřbeni na tomto slavném hřbitovu,“ uvedl předseda slovenské vlády.

Izolace v praxi, Slovensko a Maďarsko nepozvali na telekonferenci o Ukrajině

Evropa

Ve skupině přihlížejících obyvatel se kromě slovenských vlajek objevily také vlajky Ruské federace. Fico opětovně kritizoval údajné zpochybňování zásluh Sovětského svazu v porážce fašismu ve druhé světové válce.

„To my máme teď zavírat oči a tvářit se, že nebylo 26 milionů obětí obyvatelů bývalého Sovětského svazu a z toho 17 milionů civilistů? Vždyť to bylo výsledkem politiky vyhlazování Slovanů. Nad tímto máme zavírat oči?“ položil otázku Fico.

Ukrajinští diplomaté šli na Slavín v jiný čas

Mezi vojáky Rudé armády, kteří jsou pohřbeni na bratislavském Slavíně, je i řada Ukrajinců. Ukrajinští diplomaté si oběti osvobození Bratislavy připomněli samostatně. Na Slavín dorazili v jiném čase než Fico a jeho delegace.

K osvobození Bratislavy se poté vyjádřili na Facebooku: „Tohle vítězství bylo důležitým krokem na cestě ke konečnému osvobození Evropy. Teď, když Ukrajina bojuje proti ruskému agresorovi, bojuje za svou svobodu a nezávislost, vzpomínáme na výkon našich předků a věříme, že tak, jako před 79 lety ukrajinský lid společně s opravdovými spojenci porazí cynického nepřítele a dosáhne očekávané vítězství.“

KOMENTÁŘ: Konec iluze nadstandardních vztahů se Slovenskem – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám