Hlavní obsah

Vím, co to je kampaň, ale tohle přehnal, reaguje lotyšský ministr zahraničí na Babišova slova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přehnané a nezodpovědné. Tak označil lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkēvičs nedělní slova Andreje Babiše o tom, že by jako prezident nebyl pro vyslání českých vojáků na pomoc v hypotetické situaci napadeným pobaltským státům nebo Polsku. Rinkēvičs to řekl při příchodu na pondělní jednání Rady pro zahraniční věci (FAC) v Bruselu.

Foto: Rada EU

Edgars Rinkēvičs na jednání v Bruselu

Reklama

Článek

„Jsem politik. Vím, co jsou politické kampaně a co v nich politici říkají. Chtěl bych jenom připomenout, že to byla vláda vedená premiérem Babišem, kdo rozhodl o podpoře pobaltských států a Polska,“ odpověděl Rinkēvičs na dotaz novináře České televize.

„V určitém okamžiku jsme měli české jednotky v Lotyšsku, české letectvo hlídalo vzdušný prostor pobaltských států. Takže z tohoto pohledu se domnívám, že Česká republika, pokud bude článek 5 aktivován, bude plnit všechny závazky a povinnosti,“ uvedl s odkazem na Washingtonskou deklaraci NATO, která v článku 5 počítá s kolektivní obranou členů aliance.

Lotyšský ministr zahraničí uvedl, že si uvědomuje, že o případném vyslání vojáků nerozhoduje pouze prezident, ale i vláda a parlament, přesto ale přiznal, že je z Babišových slov „znepokojený“.

Uráží naše jídlo a ani by nám nepřišel na pomoc. Babišova slova pobouřila Poláky a všimli si i v Litvě

Prezidentské volby

„Myslím si, že pro každého politika je takovýto druh komentářů, byť na základě vnitropolitických úvah, poněkud přehnaný. Není to příliš zodpovědné,“ dodal s tím, že i v kontextu historie Československa, konkrétně sovětské invaze z roku 1968, ho Babišovo vyjádření překvapilo.

Babiš bral rychle zpátečku

Babiš v nedělní televizní debatě, v níž se utkal s protikandidátem Petrem Pavlem, odpovídal na otázku moderátora, zda by Česko mělo poslat vojáky na pomoc Polsku či pobaltským státům, jež jsou českými spojenci v NATO, v případě jejich napadení.

„Ne, určitě ne. Já chci mír, já nechci válku. A v žádném případě bych neposílal naše děti a děti našich žen do války,“ uvedl.

Anketa

Měli byste pochopení, kdyby spojenecké země v rámci NATO odmítly pomoc napadenému Česku s odůvodněním, že samy chtějí mír?
Ano
5,1 %
Ne
94,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 43156 čtenářů.

Později to korigoval na Twitteru s tím, že v duelu vůbec nechtěl na hypotetickou otázku odpovídat. „Jsem přesvědčený, že se to nestane, a nechci to vůbec připouštět. Je zodpovědností světových politiků, aby válce zabránili,“ napsal Babiš, který na tématu války a míru postavil část své prezidentské kampaně.

„Pokud by ale došlo reálně k napadení, pochopitelně bych dodržel článek 5. O tom není debata,“ dodal ještě s odkazem na článek Severoatlantické smlouvy. Za pozornost nicméně stojí, že na Facebooku, který většina jeho příznivců používá více než Twitter, nic takového nenapsal.

Babiš by nevyslal vojáky na pomoc napadenému Polsku, později se opravil

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám