Hlavní obsah

Trump získal Severní Dakotu. Američany čeká volební superúterý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý americký prezident Donald Trump zvýšil náskok na svou jedinou soupeřku v klání o republikánskou volební nominaci Nikki Haleyovou, když v pondělí získal podporu stranických shromáždění ve státě Severní Dakota. Dnes oba čeká takzvané superúterý, kdy se konají primárky nebo stranická volební shromáždění v 16 různých státech.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Do výběru republikánského a demokratického kandidáta pro listopadové prezidentské volby se tak zapojí miliony voličů napříč Spojenými státy.

Haleyová přes výrazně nepříznivý vývoj stále pokračuje v primárkách a v neděli si připsala první vítězství v hlavním městě Washingtonu. Trump ovšem uspěl ve všech ostatních soubojích a dosud získal 276 hlasů, zatímco jeho soupeřka 43. K tomu, aby kandidát získal republikánskou nominaci, musí na svou stranu získat 1215 delegátů.

Trump je favoritem i u většiny úterních duelů a ve Spojených státech se všeobecně očekává, že se v listopadových volbách utká se svým nástupcem v prezidentském úřadě Joem Bidenem. Nejrušnější etapa nominačního procesu je letos „nezvykle nedůležitá“, poznamenal deník The New York Times. Do konce nominačních procesů však stále zbývá několik měsíců.

V úterý budou republikáni i demokraté hlasovat ve 14 státech včetně dvou nejlidnatějších, tedy Kalifornie a Texasu. Republikáni kromě toho mají na programu volební shromáždění na Aljašce, demokraté zase oznámí výsledky několikatýdenní korespondenční volby v Iowě a budou hlasovat i v Americké Samoi.

Jako první se otevřou hlasovací místnosti v 06:00 místního času (12:00 SEČ) ve Virginii, v Kalifornii hlasování skončí až ve 20:00 místního času (ve středu 05:00 SEČ). Pokud nebudou výsledky těsné, mohly by už ve středu ráno být jasné zisky delegátů, kteří hlasují na letních nominačních sjezdech stran.

I kdyby Biden a Trump ve všech kláních zvítězili, nebudou mít po úterku na kontě většinu delegátů příslušné strany. Mohou se však této metě přiblížit natolik, že by byla na dosah při dalších březnových hlasováních. Zda do nich půjde i poslední Trumpova republikánská soupeřka, tedy bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová, není jasné. Ve víkendovém rozhovoru řekla, že v kampani vytrvá, „dokud budeme konkurenceschopní“.

Snímky ukazují Trumpa s neexistujícími Afroameričany

Volby USA

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám