Hlavní obsah

Snímky ukazují Trumpa s neexistujícími Afroameričany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci Donalda Trumpa se snaží bývalému prezidentovi zajistit podporu afroamerických voličů sdílením záběrů, na kterých je jimi Trump obklopen. Jde ovšem o podvrhy vytvořené s pomocí AI. Právě afroameričtí voliči byli podle analýz pro výhru Joea Bidena v prezidentských volbách v roce 2020 klíčoví.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Televizní stanice BBC objevila desítky podvrhů ukazujících Afroameričany podporující Trumpa. Nenašla však žádné důkazy toho, že by za nimi stála přímo volební kampaň bývalého prezidenta. Podle Cliffa Albrighta, zakladatele skupiny Na černých voličích záleží, která nabádá Afroameričany k účasti ve volbách, je ovšem účelem sdílení těchto záběrů určitě snaha představovat Trumpa jako populárního mezi afroamerickou komunitou.

„Opět byly zaznamenány pokusy šířit dezinformace mezi afroamerickou komunitou, obzvlášť mezi mladými voliči,“ řekl Albright, který působí v Georgii, klíčovém volebním státě, kde by i malý přesun afroamerických voličů na Trumpovu stranu mohl rozhodnout o výsledku. Podle průzkumu New York Times podporuje současného prezidenta Joea Bidena napříč šesti klíčovými státy 71 % afroamerických voličů. Ačkoliv je to stále většina, je to také silný propad proti 92 %, které ho volily před čtyřmi lety.

„Netvrdím, že je přesný“

Zatímco v roce 2016 se objevily důkazy, že do amerických voleb zasáhly zahraniční vlivy, AI vytvořené záběry Trumpa jsou podle všeho dílem amerických voličů samotných. Jedním z nich je Mark Kaye, který na Floridě moderuje konzervativní pořad v rádiu. Jeho tým vytvořil záběr, na kterém usmívající se Trump na večírku pózuje se skupinou Afroameričanek a který pak Kaye sdílel na Facebooku, kde ho sleduje milion lidí.

Haleyová v republikánských primárkách poprvé porazila Trumpa

Volby

Na první pohled může záběr vypadat skutečně. Až když se člověk podívá pořádně, všimne si, že se všem trochu moc třpytí kůže a na rukou jim chybí prsty, což jsou v současnosti jasné známky použití AI. „Nejsem fotožurnalista,“ hájil se Kaye. „Nejsem na místě a nefotím, co se skutečně děje. Jsem vypravěč.“

Záběr připojil k článku o Afroameričanech podporujících Trumpovo znovuzvolení. Několik uživatelů Facebooku v komentářích vyjádřilo důvěru, že jde o skutečnou fotografii. „Netvrdím, že je přesný. Neříkám ‚Podívejte, Donald Trump byl na tomhle večírku se všemi těmito afroamerickými voliči. Podívejte, jak ho milují!‘ Pokud někdo volí tak nebo onak kvůli jedné fotce, kterou viděli na facebookové stránce, tak to je problém toho člověka, ne toho příspěvku,“ řekl Kaye.

Další velmi rozšířený záběr ukazuje Donalda Trumpa pózujícího se skupinou Afroameričanů na verandě domu. Původně jej sdílel satirický účet, který vytváří záběry bývalého prezidenta, ale k jeho rozšíření došlo až po sdílení jiným účtem s novým popiskem, který lživě tvrdil, že Trump zastavil svou autokolonu, aby se s lidmi na fotce setkal.

BBC muže zodpovědného za provoz tohoto účtu kontaktovala. Jde o Trumpova zarytého podporovatele z Michiganu. „Mé příspěvky přilákaly tisíce úžasných laskavých křesťanských followerů,“ sdělil reportérovi BBC. Po otázce o AI vytvořeném záběru, který podle údajů sociální sítě X vidělo více než 1,3 milionu uživatelů, jej ovšem zablokoval.

A co Biden?

Podobně upravené záběry prezidenta Bidena s určitou skupinou se reportérům BBC najít nepodařilo. Jeho AI záběry jej většinou zobrazují o samotě nebo s dalšími státníky, jako je ruský prezident Vladimir Putin nebo bývalý prezident USA Barack Obama. Vytvářejí je Bidenovi podpůrci i kritici.

V lednu se však stal obětí AI generované imitace. Jeho automatizovaný hlas volal voličům v New Hampshire a nabádal je, aby se neúčastnili tamních primárek. K zodpovědnosti za tento čin se následně přihlásil volič Demokratů, který chtěl prý jen upozornit na nebezpečí, které tato technologie představuje.

Biden a Trump vyrazili ve stejný den na hranici s Mexikem. Z migrační krize se vinili navzájem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám