Hlavní obsah

Slovenský tisk: Češi si zvolili naději a stabilitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle webu aktuality.sk si Češi v prezidentských volbách zvolili naději a stabilitu. „Poměrně vysoké vítězství Petra Pavla znamená prohru kampaně Andreje Babiše založené na lži, strachu a později i zoufalství,“ uvedl web ve svém komentáři.

Foto: David W Cerny, Reuters

Do štábu za Pavlem dorazila i slovenská hlava státu Zuzana Čaputová.

Reklama

Článek

Aktuality.sk konstatují, že Babiš v kampani strašil Čechy válkou a sliboval, že půjde vládě po krku, Petr Pavel chce s vládou spolupracovat. „Bývalý český premiér od začátku lhal svým voličům, když naznačoval, že Pavel zavleče Česko do války a sebe označoval v rusko-ukrajinském konfliktu za mírotvůrce, který v Praze uspořádá konferenci, na níž konflikt ukončí,“ uvedl web.

Podle slovenského webu je právě pro současnou geopolitickou situaci a agresi Ruska na Ukrajině pro Česko lepší, že prezidentem bude Pavel.

„Jako bývalý druhý nejvyšší představitel Aliance je zárukou, že Česko se nevydá sólovou dobrodružnou a nereálnou cestou nastolování jakéhokoli míru i proti vůli Ukrajinců, ale bude postupovat v soudržnosti s NATO a podporovat Ukrajinu do té doby, dokud ze svého území nevyžene i posledního okupanta,“ dodal web.

Pavel má nejsilnější mandát v historii

Prezidentské volby

Deník Sme konstatuje, že Babiš s pochybně nahromaděným majetkem si svou cestu do politiky dláždil nakupováním médií. „Když se do politiky dostal, stát měnil na rodinnou firmu a bludy povyšoval na oficiální doktrínu státu. Většina voličů pochopila, že s prezidentským úřadem v Čechách to může být ještě i horší a Babišovi řekli ne,“ napsal list. „Pavel vsadil na slušnost, snažil se spojovat lidi přes pozitivní odkazy a otevřeně komunikoval o své komunistické minulosti,“ dodal deník Sme.

Zeman blahopřál Pavlovi

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám