Hlavní obsah

Shromáždění Milionu chvilek za demokrata na Hradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spolek Milion chvilek uspořádal v neděli odpoledne shromáždění na II. nádvoří Pražského hradu. Jeho motem bylo heslo Demokrat na Hrad, které odkazuje k blížícím se prezidentským volbám. Šlo rovněž o symbolickou rozlučku s érou prezidenta Miloše Zemana, jemuž v březnu skončí druhý mandát.

Živě: Shromáždění Milionu chvilek na nádvoří Pražského hraduVideo: Novinky

 

Reklama

Článek

Na úvod akce vystoupil po představitelích slam poetry režisér Václav Marhoul, který pro pobavení citoval z memoárů Miloše Zemana Jak jsem se mýlil v poetice a z kandidátského Zemanova projevu při volbě prezidenta v roce 2003. Prezidentovi připomněl, že v minulosti tepal právě to, čeho se v pozici prezidenta sám hojně dopouštěl.

Po něm na štafle před přihlížející vylezl písničkář Jaroslav Hutka. Shromáždění přihlíží na nádvoří několik stovek lidí.

Organizátoři zalitovali, že v neděli od 14 hodin začala na nádvoří demontáž stánků z vánočních trhů, která měla původně proběhnout již v pátek.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Písničkář Jaroslav Hutka

Zeman byl označen za „arogantního a pomstychtivého muže, který zneužil důvěru voličů“.

O nutnosti podpory demokratických kandidátů promluvil k přihlížejícím Michal Horáček, který kandidoval v minulých prezidentských volbách. „Mnozí voliči se ještě nerozhodli, v těch pěti dnech se bude lámat chleba,“ připomněl a apeloval na podporu demokratů i ve druhém kole. „Tentokrát to musíme vyhrát,“ dodal Horáček.

„Volme ty demokraty, kteří mají šanci, hrozba je pořád stejná, pokud nás bude dost, je možné, že si užijeme druhé kolo se dvěma demokratickými kandidáty,“ apelovali organizátoři.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Demonstrace spolku Milion chvilek

S artefakty po Miloši Zemanovi se závěrem účastníci přesunuli na Hradčanské náměstí. Artefakty putovaly do připravených popelnic, čímž byla symbolicky zakončena Zemanova éra. V samotném závěru si účastníci zazpívali hymnu.

„Akce je dalším krokem na cestě ke změně, která začala už před 5 lety. Vlna občanské aktivity vyvrcholila v podzimních volbách v roce 2021, kdy se lidé postavili za demokratické hodnoty strategickou volbou koalic, které se k nim hlásily,“ uvedl spolek k pohnutkám svolání shromáždění.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Demonstrace spolku Milion chvilek pod heslem Dotáhneme změnu: Demokrat na Hrad.

Zemanovo působení na Pražském hradě označuje za „dobu temna“ a chce zabránit tomu, aby jej vystřídal „jeho nadbíhač a pokračovatel“, respektive „populista a lhář“.

Ačkoliv spolek v pozvánce nikoho nejmenuje, v kontextu předešlých akcí je jasné, že poukazuje na prezidentskou kandidaturu Andreje Babiše.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Demonstrace spolku Milion chvilek

Reklama

Výběr článků

Načítám