Hlavní obsah

Průzkum: Babiš má na Hrad nejvyšší podporu, pro dvě třetiny lidí je však nepřijatelný

Mezi nejčastěji zmiňovanými jmény v souvislostí s volbou nového prezidenta, které Českou republiku čekají v příštím roce, figurují předseda ANO Andrej Babiš, generál Petr Pavel, senátorka Miroslava Němcová či její kolegové z horní komory Pavel Fischer, Miloš Vystrčil, Jiří Drahoš nebo Marek Hilšer. Vyplývá to z šetření agentury STEM/MARK.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Průzkum probíhal koncem února a do výsledků se tak nepromítají aktuální události na Ukrajině.

Lidé dlouhodobě od hlavy státu očekávají, že bude nezávislou morální autoritou s reprezentativním vystupováním a respektem v zahraničí.

Při spontánní otázce na příštího prezidenta nemá podle agentury zhruba 60 procent respondentů svého favorita. Vybírají tak z více než tří desítek osobností, které se v souvislosti s volbou objevují, případně zastávají významnou funkci.

Lidé mohou uvést kandidáta, jehož by volili, případně by pro ně připadal v úvahu, nebo je pro ně naopak nepřijatelný.

Kandidáti na prezidenta: Kdo vše se ucházel o Hrad

Prezidentské volby

Nejčastěji byl zmiňován Babiš, jehož by volilo 17 procent lidí, byť říká, že se zatím o kandidatuře nerozhodl. Následuje moderátor Marek Eben (14 procent), který však nikdy jakékoliv politické ambice neprezentoval.

Z pravděpodobnějších kandidátů následují generál Pavel s podporou 13 procent lidí, senátorka Němcová (11 procent) a senátoři Fischer a Vystrčil (shodně 10 procent).

Při zohlednění toho, zda daný kandidát přichází v úvahu, případně je „nevolitelný”, by pořadí s šancemi kandidátů vypadalo jinak. Například v případě Babiše se proti jeho volbě vyslovilo 64 procent dotázaných.

Kdo by mohl být budoucím prezidentem? (v procentech)
volili bypřichází v úvahunevolili by
Andrej Babiš173464
Marek Eben144451
Petr Pavel134040
Miroslava Němcová113650
Pavel Fischer104047
Miloš Vystrčil102948
Jiří Drahoš93854
Marek Hilšer93446
Dana Drábová93645
Tomio Okamura82276
Zdroj: STEM/MARK

„Hlavním cílem je sledovat dlouhodobý trend a vývoj v čase. Pro kandidáty je důležitá především celostátní znalost a alespoň částečná přijatelnost,” uvedl k interpretaci výsledků analytik STEM/MARK Jan Burianec.

Do výsledků navíc může výrazně promluvit válka na Ukrajině. Zajímavým trendem je i vyšší volitelnost a přijatelnost žen.

Šetření se zúčastnilo 1000 osob a probíhalo od 17. do 22. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám