Hlavní obsah

Pavlovo vítězství je ještě o něco výraznější, potvrdil soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petr Pavel je s konečnou platností vítězem prezidentských voleb. Nejvyšší správní soud (NSS) rozhodl o stížnostech, přičemž napravil jen dílčí chyby. Pavlovo vítězství je tak nyní ještě o zhruba tři stovky hlasů výraznější.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Volební místnost během druhého kola prezidentských voleb

Reklama

Článek

Soud, který v zákonné lhůtě obdržel 400 stížností, zamítl například podání, jehož podstatou byla obava z manipulace výsledků. Navrhovatel podle soudu zpochybnil výsledky volby prezidenta republiky, protože se na informační liště ve vysílání ČT24 v sobotu 28. ledna po 17. hodině, tedy v závěru sčítání hlasů, snížil počet hlasů pro oba kandidáty a změnil se i procentuální odstup mezi oběma kandidáty o dvě setiny procenta ve prospěch kandidáta Petra Pavla. To mu přišlo neobvyklé.

„Volební senát NSS konstatoval, že zpochybňovanou změnu v podílu hlasů způsobil matematický postup známý jako trojčlenka, nikoli ‚zmanipulovaný software‘,“ uvedl soud s tím, že podle Českého statistického úřadu jedna z okrskových volebních komisí v Buštěhradě „zjistila chybu a opravila svůj zápis o výsledku hlasování“.

Další stížnost směřovala na zpochybnění voleb v řadě okrsků, neboť tam počty odevzdaných hlasů převyšovaly počet vydaných obálek. V jednom z pražských okrsků pak stěžovatel v prvním kole poukázal na „výrazně nižší počet platných hlasů a vyslovil domněnku, že komise zapomněla jednu hromádku o stu hlasech započítat“. Spolu s tímto podáním se soud současně zabýval i záměnou hlasů pro Petra Pavla a Andreje Babiše v jednom z okrsků v Praze 8.

Vězeň si na prezidentskou volbu stěžoval marně

Domácí

„Volební senát si vyžádal dokumentaci ze všech zpochybněných okrsků a v souhrnu dal oběma navrhovatelům za pravdu. Tam, kde to bylo možné, chybějící hlasy dopočítal a opravil údaje o počtech vydaných a odevzdaných obálek. Uložil Českému statistickému úřadu a Státní volební komisi, aby zápisy s opravenými údaji znovu řádně vyhlásily,“ uvedl NSS.

„Důsledkem našeho rozhodnutí je, že v prvním kole se počet hlasů pro Pavla Fischera zvýšil o dva, pro Petra Pavla o 100 a pro Andreje Babiše a Karla Diviše po jednom. Procentuální zisky jednotlivých kandidátů se ani po těchto korekcích v podstatě nezměnily. Ve druhém kole volby se počet hlasů pro Petra Pavla zvýšil o 150, Andreji Babišovi naopak počet získaných hlasů klesl o 148, rozdíl mezi oběma kandidáty se tak zvýšil o 298 hlasů na celkové 959 403 hlasy,“ konstatoval předseda volebního senátu Tomáš Langášek s tím, že chyby byly toliko drobné a neúmyslné.

„To je při tak rozsáhlém sčítání hlasů tolika lidmi v podstatě výborná zpráva,“ dodal Langášek a ocenil i to, že se volební komise, u nichž došlo k chybám, nesnažily zjištěné nesrovnalosti zakrýt.

Soud dostal stovky stížností na prezidentské volby

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám